English
zaloguj / zarejestruj

Angielska robota

Roger Donaldson
The Bank Job
Wlk. Brytania 2008 / 111’

Angielska robota napisana z lekkością przez Dicka Clementa i Iana La Frenais oraz wyreżyserowana z niemałą werwą przez Rogera Donaldsona, jest pełnym niespodziewanych zwrotów akcji thrillerem. Film jest luźną spekulacją na temat kulisów prawdziwego napadu na londyński oddział Lloyds Bank przy Baker Street, którego dokonano w1971 roku. Historia skoku na bank jest zadziwiająca - mimo iż natychmiast zaalarmowano policję i zarejestrowano rozmowy, które podczas napadu złodzieje prowadzili przez walkie-talkie, do dziś nikt nie został zatrzymany.

Jest to jedna z tych historii, w których to życie imituje sztukę - złodzieje zapożyczyli swój pomysł od najsłynniejszego mieszkańca Baker Street, Sherlocka Holmesa. To właśnie u Artura Conan Doyla sprawcy znaleźli szczegółowy opis, jak złodzieje robią podkop z pobliskiego sklepu do bankowego skarbca. W ten sposób grupa sympatycznych drobnych złodziejaszków, zainspirowanych przez szantażowaną przez wywiad, piękną modelkę z półświatka, dokonała zbrodni doskonałej.

Philip French, The Observer

Roger Donaldson urodził się w 1945 roku w Australii. Zadebiutował serialem Winners and Losers.Swój pierwszy film Sleeping Dogs nakręcił w 1977 roku. Ponieważ był to pierwszy nowozelandzki film pokazywany na świecie po prawie piętnastoletniej przerwie, Donaldson zachęcił rząd Nowej Zelandii do utworzenia w 1978 roku New Zealand Film Commission. W połowie lat osiemdziesiątych XX wieku reżyser przeniósł się do Hollywood.

Wybrana filmografia:

1977 Sleeping Dogs

1981 Smash Palace

1984 Bunt na Bounty / The Bounty

1988 Cocktail

1994 Ucieczka gangstera / The Getaway

1995 Gatunek / Species

1999 Góra Dantego / Dante's Peak

2003 Rekrut / The Recruit

2005 Prawdziwa historia / The World's Fastest Indian

2008 Angielska robota / The Bank Job

Artykuły o filmie

Oficjalna strona