English
Dystrybucja 2023

Kawałek nieba

Michael Koch
A Piece of Sky / Drii Winter
Szwajcaria, Niemcy 2022 / 136’
W kinach od 26 maja
Pod ziemią

Najoryginalniejszy film tegorocznego Berlinale (Wyróżnienie Specjalne), który wygląda niczym reklama Milki wyreżyserowana przez Bruno Dumonta. Pocztówkowa sceneria alpejskiej prowincji służy twórcom za kontrast dla trudów życia bohaterów zależnych od kaprysów natury i żartów przewrotnego losu. Wszystkie te niedogodności najmocniej odczuwa Anna – kelnerka, która postanawia związać się z nieco starszym od niej Markiem. Niegrzeszący urodą, popędliwy ponad miarę przybysz budzi nieufność lokalnej społeczności. Im więcej faktów świadczy na niekorzyść mężczyzny, tym bardziej gorliwie Anna wstawia się za partnerem, wiedząc, że przy okazji walczy również o prawo do życia po swojemu. Kawałek nieba to jednak nie tylko hołd dla kobiecej siły i wzruszająca opowieść o miłości. Prawdziwy talent reżysera Michaela Kocha polega na tym, że tak jak Ulrich Seidl czy Bruno Dumont potrafi sprawnie balansować na granicy tonu serio i ożywczej kpiny. Tym sposobem szwajcarski film zamienia się chwilami w kronikę prowincjonalnych absurdów, w której znalazło się miejsce dla kiczowatego fokloru, najntisowego popu, a nawet estetyki Bollywoodu.

nagrody

  • MFF w Berlinie 2022 – specjalne wyróżnienie
  • MFF w Karlowych Warach 2021 – First Cut+ (TRT Award)
Premiera: 26 maja 2023

Michael Koch

Urodzony w 1982 roku w Lucernie. Choć obecnie skupia się głównie na reżyserii, sławę w świecie kina zdobył najpierw jako aktor. W 2004 roku został zaliczony do grona Shooting Stars – najbardziej obiecujących młodych aktorów wybieranych przez organizatorów festiwalu w Berlinie. Równie dobrze zaczął radzić sobie także po drugiej stronie kamery. Wyreżyserowane przez niego krótkometrażowe filmy fabularne i dokumentalne otrzymały wiele nagród na światowych festiwalach. Pełnometrażowy debiut Marija zakwalifikował się do konkursu głównego festiwalu w Locarno. Dziś Michael Koch spełnia się nie tylko jako reżyser, lecz także akademik pracujący w szkole filmowej w Kolonii.

Filmografia

2005 Wir sind dir treu / We Are Faithful (short, doc.)

2006 Beckenrand (short)

2009 Polar (short)

2016 Marija

2022 Kawałek nieba / Drii Winter / A Piece of Sky

Twórcy

reżyseria Michael Koch
scenariusz Michael Koch
zdjęcia Armin Dierolf
montaż Florian Riegel
muzyka Jannik Giger, Tobias Koch
obsada Michèle Brand, Simon Wisler, Elin Zgraggen, Daniela Barmettler, Josef Aschwanden
producent Christoph Friedel, Christof Neracher, Claudia Steffen
produkcja Hugofilm Features, Pandora Filmproduktion
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język niemiecki