English
Dystrybucja 2023

Pod ziemią

Michelangelo Frammartino
The Hole / Il buco
Włochy, Francja, Niemcy 2021 / 93’
W kinach od 13 kwietnia
Pacifiction Pacifiction

Nagroda Specjalna Jury na festiwalu w Wenecji, film twórcy pamiętnego Le quattro volte (Nagroda Publiczności 10. NH). Po dekadzie milczenia reżyser powraca do Kalabrii, by eksplorować tamtejsze systemy jaskiń, należących do najgłębszych na świecie. Ale choć przywołuje dawną wyprawę speleologiczną, to interesuje go inny wymiar podziemnych eskapad. Dziura w ziemi prowadząca do ukrytych labiryntów to rodzaj bramy Hadesu, wejście do królestwa zmarłych, wokół którego każdego dnia krąży stary, schorowany pasterz. Czas powoli skrapla się na ścianach jaskiń, a licząca miliardy lat egzystencja planety wydaje się wiecznością w porównaniu z kruchym istnieniem tego, co niepewnie drży i błyskawicznie mija na jej grubej skorupie: zwierząt, drzew, ludzi i ich historii. Reżyser wypełnił Pod ziemią głęboką duchową treścią, pięknem natury i poruszającym losem pasterza, zapisanym na jego twarzy. Docufiction Frammartino to mistrzowski przykład medytacyjnego, skupionego slow cinema. Nic dziwnego, że Xan Brooks z „The Guardian” nazwał go kinowym odpowiednikiem pustelnika na szczycie góry

nagrody

MFF w Wenecji 2021 – Specjalna Nagroda Jury

Premiera: 13 kwietnia 2023

Michelangelo Frammartino

Urodził się w 1968 roku w Mediolanie, ale jego rodzina pochodzi z Kalabrii, górzystego regionu południowych Włoch, i tam też reżyser umieszcza akcję swoich filmów. Studiował architekturę na mediolańskiej politechnice. W 1992 roku zaczął realizować filmy krótkometrażowe, tworzył też eksperymentalne instalacje wideo inspirowane m.in. twórczością Kawabaty Yasunariego i Samuela Becketta. Pięć lat później ukończył szkołę filmową w Mediolanie. Jego pełnometrażowy debiut Prezent (2003) został nagrodzony na kilku międzynarodowych festiwalach, m.in. na Warszawskim Festiwalu Filmowym. Z kolei medytacyjny dramat Le quattro volte (2010) otrzymał Nagrodę Publiczności podczas 10. MFF Nowe Horyzonty i został wprowadzony do polskich kin przez SNH. Pod ziemią miało premierę na festiwalu w Wenecji.

Filmografia

1995 Tracce (short)

1997 L'ochio e lo spirito (short)

1999 Bibim (short)

2000 Scappa Valentina (short)

2002 Io non posso entrare (short)

2003 Prezent / Il dono / The Gift

2010 Le quattro volte / The Four Times

2013 Alberi / Trees (short)

2021 Pod ziemią / Il buco / The Hole

Twórcy

reżyseria Michelangelo Frammartino
scenariusz Michelangelo Frammartino, Giovanna Giuliani
zdjęcia Renato Berta
montaż Benni Atria
obsada Paolo Cossi, Jacopo Elia, Denise Trombin, Nicola Lanza
producent Marco Serrecchia, Michelangelo Frammartino, Philippe Bober
produkcja Doppio Nodo Double Bind, Rai Cinema
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język włoski