English
Dystrybucja 2023

Pacifiction

Albert Serra
Tourment sur les îles
Francja, Hiszpania, Niemcy, Portugalia 2022 / 165’
W kinach od 13 kwietnia
Pod ziemią Pod ziemią

W swoim najnowszym filmie Albert Serra wyrusza na Tahiti, którego pejzaże przypominają lunatyczną krainę, przestrzeń z pogranicza słodkiego marzenia sennego i dusznego koszmaru. Pacifiction obezwładnia już od pierwszej sceny – długiego travellingu przedstawiającego rozgrzane do czerwoności niebo nad oceanem i portem pełnym kontenerowców. Ich przytłaczająca obecność jest jednym z łączników polinezyjskiej wyspy ze światem naszej cywilizacji. A może raczej czegoś, co z niej pozostało. Przewodnikiem po tym raju utraconym jest De Roller (Benoît Magimel), Wysoki Komisarz Republiki zarządzający archipelagiem w imieniu francuskich władz. Ubrany niczym Fitzcarraldo w nieskazitelnie biały garnitur, dużo mówi i stara się być skutecznym pośrednikiem między imperium a miejscową ludnością, wśród której zaczyna krążyć plotka o powrocie wciąż żywego w Polinezji koszmaru – wznowieniu prowadzonych przez Francję prób nuklearnych. Pacifiction to kino totalne i hipnotyzujące. Podobnie jak cała twórczość katalońskiego reżysera przesiąknięte jest ironią, gorzkim romantyzmem oraz atmosferą dekadencji. Historia pełna jest filmowych nawiązań (m.in. do Fassbindera i F. F. Coppoli) i ma formę egzystencjalno-politycznego, chandlerowskiego z ducha kryminału. 

Premiera: 13 kwietnia 2023

Albert Serra

Bohater nowohoryzontowej retrospektywy w 2019 roku. Kataloński reżyser, producent i autor wideoinstalacji, urodzony w 1975 roku w Banyoles. Absolwent filologii hiszpańskiej oraz teorii literatury na Uniwersytecie Barcelońskim. Jego drugi film Honor rycerza, stanowiący luźną adaptację historii Don Kichota, trafił do canneńskiej sekcji Quinzaine des Réalisateurs. Z kolei Śpiew ptaków otrzymał Nagrodę im. Gaudíego dla najlepszego filmu z Katalonii, Historia mojej śmierci zdobyła Złotego Lamparta na MFF w Locarno, a Śmierć Ludwika XIV – prestiżową Nagrodę im. Jeana Vigo. Pacifiction był prezentowany premierowo w canneńskim konkursie głównym, gdzie spotkał się z wielkim uznaniem krytyki. 

Wybrana filmografia

2003 Crespiá

2006 Honor rycerza / Honor de cavallería / Honor of the Knights

2008 Śpiew ptaków / El cant dels ocells / Birdsong

2010 Imiona Chrystusa / Els noms de Crist / The Names of Christ

2013 Historia mojej śmierci / Història de la meva mort / The Story of My Death

2016 Śmierć Ludwika XIV / La mort de Louis XIV / The Death of Louis XIV

2018 Roi Soleil

2019 Liberté

Twórcy

reżyseria Albert Serra
scenariusz Albert Serra
zdjęcia Artur Tort
montaż Ariadna Ribas, Albert Serra, Artur Tort
muzyka Marc Verdaguer
obsada Benoît Magimel, Pahoa Mahagafanau, Montse Triola, Marc Susini, Matahi Pambrun, Lluís Serrat, Sergi López, Michael Vautor, Cécile Guilbert, Alexandre Melo
producent Pierre-Olivier Bardet, Albert Serra, Montse Triola, Dirk Decker, Andrea Schütte, Joaquim Sapinho, Marta Alves, Laurent Jacquemin
produkcja Andergraun Films, Arte France Cinéma, Idéale Audience, Rosa Filmes, Rádio e Televisão de Portugal (RTP), Tamtam Film, Televisió de Catalunya (TV3)
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język francuski, angielski, portugalski, tahitański