English
Dystrybucja 2023

Blisko

Lukas Dhont
Close
Belgia, Holandia, Francja 2022 / 105’
W kinach od 24 lutego 2023
Godland

Najpiękniejszy film tegorocznego festiwalu w Cannes. Nagrodzone Grand Prix Blisko Lukasa Dhonta to sensualna, czuła opowieść o przyjaźni dwóch 13-latków. Léo i Rémi uwielbiają spędzać ze sobą czas, ich relacja jest intensywna, spontaniczna, żywa. Jednak głupie plotki, presja rówieśników i zagubienie w świecie, który nigdy nie jest oczywisty, powodują, że Léo zaczyna się oddalać i ranić Rémiego. Nikt we współczesnym kinie nie potrafi pracować z młodymi aktorami tak, jak autor pamiętnej Girl – z każdego gestu, spojrzenia, wypowiedzianego słowa kilkunastoletnich aktorów bije prawda. Dhont opowiada o bezradności, która jest nieodłącznym elementem dojrzewania – któż mając 13 lat, potrafi ocenić siłę swoich uczuć i decyzji? 31-letni belgijski reżyser nikogo nie ocenia i kieruje się niezwykłą empatią, która wyróżnia tylko największych humanistów światowego kina. Blisko staje się nie tylko pięknie sfilmowaną historią coming-of-age, lecz przede wszystkim uniwersalnym filmem o akceptacji swoich błędów i nauce przeżywania najtrudniejszych, najbardziej bolesnych emocji.

nagrody

  • MFF w Cannes 2022 - Grand Prix
  • MFF w Sydney 2022 - najlepszy film
Premiera: 24 lutego 2023

Lukas Dhont

Urodził się w 1991 roku. Jest absolwentem Akademii Sztuk Pięknych w Gandawie. Jego krótkometrażowe filmy zdobywały nagrody na wielu filmowych festiwalach (np. w rodzinnej Gandawie czy Leuven). Tworzy także teledyski. Girl, jego pełnometrażowy debiut, nagrodzono m.in. Złotą Kamerą na MFF w Cannes. Dhont pracował nad jego scenariuszem, uczestnicząc w rezydencji Cannes Cinéfondation 2016. Porusza w nim tematy, które eksplorował już wcześniej, takie jak taniec, transformacja i tożsamość.

Filmografia

2012 Corps perdu (short)

2012 Huid von Glas (short)

2014 L'Infini (short)

2018 Girl

2022 Blisko / Close

Twórcy

reżyseria Lukas Dhont
scenariusz Lukas Dhont, Angelo Tijssens
zdjęcia Frank van den Eeden
montaż Alain Dessauvage
muzyka Valentin Hadjadj
obsada Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker
producent Michiel Dhont, Dirk Impens
produkcja Diaphana Films, Menuet Producties, Topkapi Films
właściciel praw Stowarzyszenie Nowe Horyzonty/The Match Factory
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język holenderski, francuski, flamandzki