English
Dystrybucja 2022

W pętli ryzyka i fantazji

Ryûsuke Hamaguchi
Wheel of Fortune and Fantasy / Gūzen to sōzō
Japonia 2021 / 121’
W kinach od 25 lutego
Titane Mała mama

Nagrodzony Srebrnym Niedźwiedziem na ubiegłorocznym Berlinale film, który obok głośnego Drive My Car (nagrody w Cannes i oscarowy faworyt, będący adaptacją opowiadania Murakamiego), stał się przepustką do czołówki światowych filmowców dla Ryûsuke Hamaguchiego. Bohaterki W pętli ryzyka i fantazji wciąż powracają: do zakończonego romansu, błędu z przeszłości, miasteczka, w którym przeżyły pierwszą miłość. Ale to także podróż ku narastającemu poczuciu niesamowitości, bo film, który zaczyna się jak klasyczna obyczajowa historia, niespiesznie przesuwa się w stronę science fiction. Hamaguchi kręci kołem fortuny z mistrzowską wprawą, a zrealizowane głównie we wnętrzach sceny są fenomenalnymi, zniuansowanymi portretami relacji. Błyskotliwym obserwacjom i dyskretnemu poczuciu humoru towarzyszy melancholia, która sprawia, że film staje się cichym westchnieniem nad naszą niedoskonałością. Świetna passa kina azjatyckiego trwa – jeśli 2020 należał do Bonga Joon-ho, to 2022 będzie należał do Ryûsuke Hamaguchiego.

nagrody

MFF w Berlinie 2021 – Srebrny Niedźwiedź

Premiera: 25 lutego 2022

Ryûsuke Hamaguchi

Po ukończeniu studiów na Uniwersytecie Tokijskim przez kilka lat pracował w przemyśle filmowym, zanim rozpoczął studia filmowe na Tokijskim Uniwersytecie Sztuki. Jego film dyplomowy Passion został pokazany na MFF w San Sebastián w 2008 roku. Z kolei 317-minutowe dzieło Happy Hour miało premierę w Locarno, a następnie było pokazywane na wielu festiwalach. Film Asako. Dzień i noc trafił do konkursu w Cannes w 2018 roku. Autor scenariusza Żony szpiega Kiyoshiego Kurosawy, zdobywcy Srebrnego Lwa w Wenecji w 2020 roku.

Wybrana filmografia

2008 Passion

2009 I Love Thee for Good

2010 The Depths

2011 Sound of Waves

2012 Intimacies

2015 Happy Hour

2016 Heaven Is Still Far Away

2018 Asako. Dzień i noc /  Asako I & II

2021 W pętli ryzyka i fantazji / Gūzen to sōzō / Wheel of Fortune and Fantasy

Twórcy

reżyseria Ryûsuke Hamaguchi
scenariusz Ryûsuke Hamaguchi
zdjęcia Yukiko Iioka
muzyka Naoki Jono
obsada Kotone Furukawa, Kiyohiko Shibukawa, Katsuki Mori
producent Satoshi Takada
produkcja Fictive, NEOPA
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język japoński