English
Dystrybucja 2022

Mała mama

Céline Sciamma
Petite maman
Francja 2021 / 72’
W kinach od 18 marca
W pętli ryzyka i fantazji Memoria

Małej mamie Céline Sciamma (Portret kobiety w ogniu) eksploruje bogate życie wewnętrzne dziecięcej bohaterki. Ośmioletnią Nelly poznajemy w momencie, gdy dziewczynka dowiaduje się o śmierci swojej babci. Nie tylko przeżywa własną żałobę, lecz także przygląda się silnym emocjom targającym całą rodziną. W postawie Nelly zaskakująca dojrzałość łączy się z dziecięcą wiarą w potęgę wyobraźni. To właśnie dzięki niej na drodze dziewczynki staje w pewnym momencie rówieśniczka, która wydaje się łudząco podobna do jej matki. Sciamma przygląda się temu niecodziennemu spotkaniu z zaciekawieniem i czułością, która nadaje filmowi uniwersalność i wzbogaca go o wymiar terapeutyczny. Mała mama to bowiem nic innego, jak spełniona fantazja o zaprzyjaźnieniu się z własnym rodzicem.

nagrody

MFF w San Sebastián 2021 – Nagroda Publiczności

Premiera: 18 marca 2022

Céline Sciamma

Urodzona w 1978 roku scenarzystka i reżyserka, jedna z czołowych autorek współczesnego kina francuskiego. Ukończyła prestiżową paryską szkołę La Fémis. W 2007 roku, namówiona przez swojego profesora Xaviera Beauvoisa, na podstawie szkolnego scenariusza zrealizowała pełnometrażowy debiut Lilie wodne. Za jej największy dotychczasowy sukces uchodzi Portret kobiety w ogniu z 2019 roku, nagrodzony za najlepszy scenariusz na festiwalu w Cannes. Pytana o artystów, którzy wywarli na nią największy wpływ, Sciamma wymienia m.in. Davida Lyncha, Chantal Akerman i Virginię Woolf.

Filmografia

2007 Lilie wodne / Naissance des pieuvres / Water Lilies

2010 Pauline (short)

2011 Chłopczyca / Tomboy

2014  Dziewczyny z bandy / Bande de filles / Girlhood

2019 Portret kobiety w ogniu / Portrait de la jeune fille en feu / Portrait of a Lady on Fire

Twórcy

reżyseria Céline Sciamma
scenariusz Céline Sciamma
zdjęcia Claire Mathon
montaż Julien Lacheray
muzyka Jean-Baptiste de Laubier
obsada Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse, Stéphane Varupenne, Margot Abascal
producent Bénédicte Couvreur
produkcja Lilies Films
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język francuski