English
Dystrybucja 2022

Vortex

Gaspar Noé
Francja, Belgia, Monako 2021 / 142’
W kinach od 13 maja
Memoria Kolano Ahed

Vortex to przejmujący i cierpliwy zapis ostatnich dni życia starszego małżeństwa, w które wcielili się: legenda francuskiego kina Françoise Lebrun i kultowy reżyser kina grozy Dario Argento. Noé (NieodwracalneWkraczając w pustkę i Climax) tym razem stawia na twardy realizm, ale nie byłby sobą, gdyby nie eksperymentował formalnie. Od początku dzieli ekran na dwie części, osobno obserwując powoli tracącą kontakt z rzeczywistością, chorą na demencję żonę oraz schorowanego męża, który nie przyjmuje do wiadomości jej stanu. Zabiegi Gaspara Noé dają niezwykły efekt – samotność, zagubienie i niepogodzenie się ze starością zostały tu pokazane w sposób wręcz oszałamiający, co stawia Vortex na jednej półce z Miłością Hanekego czy Szeptami i krzykami Bergmana.

nagrody

MFF w San Sebastián 2021 - nagroda Zabaltegi-Tabakalera

Premiera: 13 maja 2022

Gaspar Noé

Urodził się w 1963 roku w Argentynie, ale od dzieciństwa mieszka w Paryżu. Studiował w École nationale supérieure Louis-Lumière. Już tam zabłysnął etiudami. Dzięki 40-minutowemu średniemu metrażowi Carne zdobył rozgłos. Jego kontynuacją stał się pełnometrażowy film Sam przeciw wszystkim. Twórczość reżysera cechuje skrajny naturalizm. Noé został kilkakrotnie nagrodzony w Cannes, jego prace doceniono też na innych prestiżowych imprezach.

Wybrana filmografia

1991 Carne (short)

1999 Sam przeciw wszystkim / Seul contre tous

2002 Nieodwracalne / Irréversible

2009 Wkraczając w pustkę / Enter the Void

2015 Love

2018 Climax 

2019 Lux Æterna 

2021 Vortex

Twórcy

reżyseria Gaspar Noé
scenariusz Gaspar Noé
zdjęcia Benoît Debie
montaż Denis Bedlow
dźwięk Ken Yasumoto
obsada Françoise Lebrun, Dario Argento, Alex Lutz
produkcja Rectangle Productions, Wild Bunch Distribution, Les Cinémas de la Zone, KNM, Artémis Productions, SRAB Films, Les Films Velvet, Kallouche Cinéma
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język francuski