en

Uwiedź i porzuć

Seduced and Abandoned
reż. James Toback
USA 2012 / 100’
napisy: polskie

Diabeł tkwi w pieniądzach. Oryginalny pomysł jest niczym. Reżyser powinien trzymać się konwencji, która przyniosła mu nagrody… Podobnymi mądrościami, prosto ze złotych ust producentów, karmi nas autor dokumentu, dyskretnie zdradzając swoje zażenowanie i niedowierzanie. Rozmawiając z legendami: Coppolą, Scorsesem, Bertoluccim, a także z młodymi, popularnymi aktorami – Jessicą Chastain czy Ryanem Goslingiem, reżyser uduchowione wyznania o procesie twórczym i motywacjach kontrapunktuje dyktatem cyfr, nazwisk i surrealistycznych castingów. Jego interlokutorzy mówią o terrorze filmowych franczyz i kryzysie budżetowych średniaków, przyglądając się historii festiwalu w Cannes, gdzie spotykają się talent i pieniądz światowej kinematografii. Zderzenie glamour czerwonego dywanu z bezdusznym automatyzmem kalkulatorów musi pozostawić w ustach gorzki smak.

Opracowanie: Piotr Szcześniak

James Toback

Urodził się w 1944 roku w Nowym Jorku. Absolwent uniwersytetów Harvarda i Columbii. Dziennikarz i wykładowca, karierę w przemyśle filmowym rozpoczął jako scenarzysta. W swoich filmach często poruszał kontrowersyjne wątki autobiograficzne – zmagania z uzależnieniem od hazardu, nieposkromiony apetyt seksualny. Wielokrotnie odradzał się po kasowych porażkach reżyserowanych przez siebie filmów, ostatni raz triumfalnie powracając dokumentem Tyson uhonorowanym Regard Knockout Award na festiwalu w Cannes w 2008 roku.

Wybrana filmografia:

1978 Palce / Fingers

1982 Miłość i pieniądze / Love & Money

1987 Podrywacz artysta / The Pick-up Artist

1989 The Big Bang (doc.)

1999 Czarne i białe / Black & White

2004 Milion za noc / When Will I Be Loved

2008 Tyson (doc.)

2012 Uwiedź i porzuć / Seduced and Abandoned (doc.)

Opracowanie: Piotr Szcześniak

Twórcy

reżyseria James Toback
scenariusz James Toback
zdjęcia Ruben Sluijter
montaż Aaron Yanes
muzyka Dmitri Shostakovich
obsada Alec Baldwin, Martin Scorsese, Bernardo Bertolucci, Ryan Gosling, Jessica Chastain, Francis Ford Coppola, Roman Polański, James Toback
producent Michael Mailer, Alec Baldwin, Alan Hellene
produkcja Michael Mailer Film
właściciel praw HanWay / Festival Agency
język angielski
barwa kolor