en

Sztuka znikania

The Art of Disappearing
reż. Bartek Konopka, Piotr Rosołowski
Polska 2013 / 52’
napisy: angielskie

Kolejna fascynująca lekcja historii ofiarowana nam przez twórców Królika po berlińsku i Ballady o kozie. Tym razem Bartek Konopka i Piotr Rosołowski zabierają nas w podróż do Polski schyłku socjalizmu, widzianej oczami egzotycznego przybysza z zewnątrz. Haitański kapłan voodoo, Amon Frémon, przybył do Polski w kwietniu 1980 roku na zaproszenie Jerzego Grotowskiego, a następnie uczył w jego Teatrze Źródeł. Ile czasu spędził w Polsce – nie wiadomo. Wiadomo jednak, że PRL zrobił na nim olbrzymie wrażenie, a cząstka naszej ówczesnej obyczajowości, z kolejkami smutnych ludzi, betonowymi świątyniami i „złym, białym deszczem”, który padał zimą, była dla niego prawdziwym kulturowym szokiem. Dokument Konopki i Rosołowskiego to jednak coś więcej niż tylko podróż w przeszłość – to także próba odpowiedzi na pytanie, ile z tego nieistniejącego już świata przetrwało do naszych czasów.

Opracowanie: Piotr Pluciński

Bartek Konopka

Urodził się w 1972 roku w Myślenicach. W 2002 ukończył wydział reżyserii WRiTV Uniwersytetu Śląskiego. Ponadto uczestniczył w kursie dokumentalnym i fabularnym w Mistrzowskiej Szkole Andrzeja Wajdy. Filmy dokumentalne realizuje od 1997 roku. Nominowany do Paszportów „Polityki”, jest członkiem Rady PISF. W 2009 roku za dokument Królik po berlińsku otrzymał nominację do Oscara. Jego pełnometrażowy debiut fabularny, Lęk wysokości, zdobył niezliczone nagrody na międzynarodowych festiwalach filmowych, triumfował także w kategorii najlepszy debiut na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Film ten był pokazywany w ramach 11 edycji Nowych Horyzontów.

Wybrana filmografia:

2003 Ballada o kozie / Goat Walker (doc.)

2006 Trójka do wzięcia / Three for the Taking (short)

2009 Królik po berlińsku / Rabbit à la Berlin (doc.)

2011 Lęk wysokości / Fear of Falling

2013 Sztuka znikania / The Art of Disappearing (co-dir., doc.)

Piotr Rosołowski

Ukończył sztukę operatorską na Wydziale Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego. Jest stypendystą Academy of Media Arts w Kolonii. Żyje i pracuje zarówno w Polsce i Niemczech. Napisał scenariusze do Królika po berlińsku oraz Ballady o kozie Bartosza Konopki, jest autorem zdjęć do wielu nagradzanych filmów krótko- i pełnometrażowych. Sztuka znikania to jego debiut reżyserski.

Filmografia:

2013 Sztuka znikania / The Art of Disappearing (co-dir., doc.)

Opracowanie: Piotr Pluciński

Twórcy

reżyseria Bartek Konopka, Piotr Rosołowski
scenariusz Piotr Rosołowski, Bartek Konopka
zdjęcia Piotr Rosołowski
montaż Andrzej Dąbrowski
dźwięk Franciszek Kozłowski
producent Paweł Potoroczyn, Anna Wydra
produkcja Instytut Adama Mickiewicza, Otter Films
właściciel praw Against Gravity
język polski
barwa kolor