en

Perwersyjny przewodnik po ideologiach

The Pervert’s Guide to Ideology
reż. Sophie Fiennes
Wielka Brytania, Irlandia 2012 / 134’
napisy: polskie

Podobnie jak w Z-Boczonej historii kina (2006) Slavoj Žižek odnajduje się w przedziwnych miejscach, wielu epokach i barwnych kostiumach. Tym razem szuka jednak dyktatury wewnątrz demokracji, spontanicznych społecznych reakcji i bolesnych aktów woli. Zdziera iluzje z instytucji i poddaje psychoanalizie poczucie winy wynikające z niezdolności do korzystania z uroków życia. Fantazjuje o przyjaznym uścisku Bin Ladena i George’a W. Busha. O masakrze dokonanej przez Andersa Breivika opowiada w odniesieniu do Taksówkarza (1976) Martina Scorsese. Zastanawia się, co łączy samotne matki z Żydami i szuka analogii między prozą Dostojewskiego a terrorystycznymi zamachami. Pragnie, konsumuje, wypluwa i wydala. W obliczu Boga perwersyjnie podnieca się historią.

Sophie Fiennes

Urodzona w Suffolk, w Wielkiej Brytanii w 1967 roku. Jest córką fotografa Marka Fiennesa i pisarki oraz malarki Jini Fiennes (Jennifer Lash). Po studiach na Chelsea College of Art and Design, między 1987 a 1992 rokiem, pracowała jako kierowniczka produkcji ds. obiektów na planach zdjęciowych Petera Greenawaya. Od 1993 do 1995 roku była menedżerem choreografa Michaela Clarka. Trzy lata później zaczęła realizować własne dokumenty i krótkie metraże, m.in. Hoover Street Revival (2002), Z-Boczoną historię kina (2006) i Hopper Stories (2012). Jest ceniona za oryginalny sposób obserwacji i silne wyczucie formy filmowej. Jej film Wasze miasta trawą zarosną otrzymał Wyróżnienie Specjalne w konkursie Filmy o sztuce na Nowych Horyzontach w 2010 roku.

Wybrana filmografia:

1998 Lars form 1-10 (co-dir., doc., short)

2002 Hoover Street Revival (doc.)

2006 Z-Boczona historia kina / The Pervert’s Guide to Cinema (doc.)

2010 Wasze miasta trawą zarosną / Over Your Cities Grass Will Grow (doc.)

2012 Hopper Stories (co-dir., anim., short)

2012 Perwersyjny przewodnik po ideologiach / The Pervert’s Guide to Ideology (doc.)

Twórcy

reżyseria Sophie Fiennes
scenariusz Slavoj Žižek
zdjęcia Remko Schnorr
montaż Ethel Shepherd
muzyka Magnus Fiennes
dźwięk Steve Fanagan
obsada Slavoj Žižek
producent Katie Holly, Martin Rosenbaum, James Wilson, Sophie Fiennes
produkcja P Guide Ltd, Blinder Films Ltd., British Film Institute, Film4, Rooks Nest Entertainment
polski dystrybutor Gutek Film
język angielski
barwa kolor