en

Stemple Pass

reż. James Benning
USA 2012 / 121’
napisy: polskie

Po raz pierwszy nie patrzenie, a słuchanie jest rdzeniem filmu Jamesa Benninga. W rolach głównych występują tu fragmenty z dziennika Teda Kaczynskiego – amerykańskiego matematyka i terrorysty o polskich korzeniach oraz leśna chatka, która mogłaby być jego domem. Obraz nie poddaje się manipulacji reżysera, władają nim jedynie zmieniające się pory roku. I słowo. Frazy, które delikatnie brużdżą jego statyczną powierzchnię. Historie o chwytaniu w sidła własnej dzikiej natury i naturalistyczne spowiedzi z samotnego życia, krążące w żyłach sportretowanego świata. U jego fundamentów leży pewność, że piękno nie jest wyczuwalne, widzialne lub słyszalne, że kryje się ono w wolności i swobodzie interpretacji przenikających się warstw opowieści.

James Benning

Urodził się w 1942 roku w robotniczej rodzinie imigrantów z Niemiec, w Milwaukee w stanie Wisconsin. Stypendium sportowe uzyskane dzięki grze w baseball pozwoliło mu zdobyć wyższe wykształcenie matematyczne. Zamiast na pagony w Wietnamie zdecydował się na posadę nauczyciela, pracując z dziećmi pochodzącymi z najniższych warstw społecznych. Dyplom szkoły filmowej uzyskał, pod zwierzchnictwem Davida Bordwella, dopiero w wieku 33 lat, mając już na koncie kilka krótkometrażowych wprawek. Jego minimalistyczne filmy w równym stopniu opowiadają o fotografowanych obiektach, co o warunkach i możliwościach ich rejestracji. Pierwsze krótkie metraże Benninga łączą strukturalistyczną analizę powiązań obrazu z dźwiękiem z zainteresowaniem głębią koloru, światłem i pejzażem. W jego późniejszych pracach pojawiają się osobiste tematy i dokumentalne wątki, a on sam zaczyna się interesować historią, pamięcią oraz śmiercią. Poza pracą na planie od 1987 roku Benning jest wykładowcą na California Institute of the Arts. Nowe Horyzonty od 2005 roku konsekwentnie pokazują wszystkie nowe projekty tego artysty.

Wybrana filmografia:

1971 Did You Ever Hear That Cricket Sound? (doc., short)

2004 13 jezior / 13 Lakes (doc.)

2007 RR (doc.)

2007 Rzut oka / Casting a Glance (doc.)

2009 Ruhr (doc.)

2011 Dwadzieścia papierosów / Twenty Cigarettes (doc.)

2011 Ścieżki / Small Roads (doc.)

2011 Zmierzch / Nightfall (doc.)

2012 Stemple Pass (doc.)

Twórcy

reżyseria James Benning
scenariusz James Benning
zdjęcia James Benning
montaż James Benning
producent James Benning
właściciel praw James Benning
język angielski
barwa kolor