en

Dziewice z Orleanu

Orleans / Orléans
reż. Virgil Vernier
Francja 2012 / 58’
napisy: polskie i angielskie

Wcielenie nacjonalistycznych idei czy symbol anarchii? Kim dziś jest Joanna d’Arc? Virgil Vernier szuka jej w miejscach, w których rzeczywistość jest infekowana przez fikcję, a dokument splata się z mitem. Jego kamera bada architekturę miasta, wpada w grupy ludzi i idąc za niektórymi, zagląda do nocnych klubów. W jednym z nich odnajduje Jean –  tancerkę erotyczną. Czy zdjęcie ubrania jest dla niej aktem desperacji czy też kluczowym gestem w walce o dominację? Czy Jean przechodzi ewolucję, gdy trafia na miejską fetę upamiętniającą Joannę Orleańską? Reżyser błądzi z nią wśród niedopowiedzeń i mnoży pytania, sugestywnie zderzając duchową czystość z grzesznym wyuzdaniem. Światłem na taśmie maluje ikonę, na której twarz striptizerki zyskuje boski wymiar.

Virgil Vernier

Urodził się w Paryżu w 1976 roku, gdzie studiował filozofię i sztuki piękne. Już w swoim debiucie Karine (2001) łączył alegorię z realizmem i mitologię z dokumentem. Jego kolejną produkcją był utwór Golden Bird (2004) – uwspółcześniona adaptacja baśni braci Grimm. Zaangażowany jest też w realizację dokumentów, nakręcił Autoproduction (2009), a rok później – wspólnie z Ilanem Klipperem – Police Station. Jego krótki metraż o eksrowerzyście tęskniącym za reżimem – Therminador – był pokazywany w sekcji Quinzaine des Réalisateurs w Cannes w 2009 roku. Jego najnowszy film, Dziewice z Orleanu(2012), miał premierę w konkursie głównym na festiwalu w Locarno.

Wybrana filmografia:

2001 Karine

2004 L’oiseau d’Or / Golden Bird

2008 Thermidor (short)

2009 Autoproduction (doc.)

2010 Commissariat / Police Station (co-dir., doc.)

2010 Pandore (doc., short)

2012 Dziewice z Orleanu / Orléans / Orleans

Twórcy

reżyseria Virgil Vernier
scenariusz Virgil Vernier
zdjęcia Tom Harari
montaż Emma Augier, Eulalie Korenfeld
dźwięk Simon Apostolu, Damien Guillame, Julien Sicart
obsada Julia Auchynnikava, Damien Bonnard, Andréa Brusque, Christophe Dimitri Réveille
producent Jean-Christophe Reymond
produkcja Kazak Productions
właściciel praw Pascale Ramonda
język francuski
barwa kolor