English
zaloguj / zarejestruj

Żegnaj, mój synu

Wang Xiaoshuai
So Long, My Son / Di jiu tian chang
Chiny 2019 / 175’
Wysoka dziewczyna

Grupa dzieciaków kąpie się nad zalewem – za chwilę dojdzie tu do tragedii. Towarzyszymy im jednak tylko przez moment, bowiem zaraz potem cofamy się w czasie do lat 80. XX wieku, by poznać historię miłości Yaojuna i Liyun, którzy razem pracują w fabryce i mieszkają w hotelu robotniczym. Rodzi im się synek, niedługo później Liyun zachodzi w ciążę po raz drugi. Jednak w Chińskiej Republice Ludowej obowiązuje już polityka jednego dziecka… W końcu pojawi się i trzecie dziecko – sprawiający kłopoty adoptowany syn. Trzygodzinne dzieło Wanga Xiaoshuaia – jednego z najważniejszych przedstawicieli szóstej generacji chińskich filmowców – w wyciszony i poetycki sposób przedstawia 30 lat z życia bohaterów, ale też podsumowuje ostatnie trzy dekady historii Chin. Jest bilansem zysków i strat transformacji rozpoczętej polityką Deng Xiaopinga i skoku cywilizacyjnego kraju. Występujących w głównych rolach Wanga Jingchuna i Yong Mei nagrodzono za kreacje aktorskie na tegorocznym festiwalu w Berlinie.

Adam Kruk

nagrody

MFF w Berlinie 2019 – najlepsza aktorka, najlepszy aktor

Wang Xiaoshuai

Chiński reżyser filmowy i scenarzysta urodzony w 1966 roku w Szanghaju, skąd podczas Rewolucji Kulturalnej przeniesiono jego rodzinę do Kuejczou. Początkowo kształcił się, by zostać malarzem, następnie wstąpił do ponownie otwartej Pekińskiej Akademii Filmowej i stał się częścią tzw. szóstej generacji chińskich reżyserów. Zadebiutował w 1993 roku filmem Dongchun de rizi. Jego Szanghajskie sny (2005) wyróżniono w Cannes, a Rower z Pekinu (2001), 11 kwiatów (2011) i tegoroczny Żegnaj, mój synu zdobyły nagrody na Berlinale.

Wybrana filmografia

1993 Dongchun de rizi / The Days

2001 Rower z Pekinu / Shiqi sui de dan che / Beijing Bicycle

2005 Szanghajskie sny / Qing hong / Shanghai Dreams

2007 W miłości cała nadzieja / Zuo you / In Love We Trust

2011 11 kwiatów / Wo 11 / 11 Flowes

2019 Żegnaj, mój synu / Di jiu tian chang / So Long, My Son

Twórcy

reżyseria Wang Xiaoshuai
scenariusz Wang Xiaoshuai, A Mei
zdjęcia Kim Hyun-seok
montaż Lee Chatametikool
muzyka Dong Yingda
obsada Wang Jingchun, Yong Mei, Du Jiang, Qi Xi, Wang Yuan, Ai Liya
producent Liu Xuan, Wang Xiaoshuai, Yang Wei, Wang Hai, Han Jianv
produkcja Dongchung Films, Hehe Pictures, FunShow Culture Communication Beijing, ZhengFu Pictures
polski dystrybutor Aurora Films
język mandaryński
barwa kolor