English
zaloguj / zarejestruj

XOXO – Pocałunki i uściski

Wiola Sowa
XOXO – Hugs and Kiss
Polska 2016 / 14’
Wolta Żabi król

Krótki film o granicach emocjonalnych – zarówno indywidualnych, jak i partnerskich – które sobie wyznaczamy w relacjach. Pokazując zmysłową grę, w którą zaangażowane są postaci, film opowiada historię wzajemnej fascynacji, mowy ciała, wrażliwości i prowokacji. Dwie kobiety i jeden mężczyzna tworzą erotyczny spektakl, który odsłania ich zaangażowanie i samotność wynikającą z zagubienia w związku.

Agata Bratek

Wiola Sowa

Urodziła się w 1972 roku w Gnieźnie. Absolwentka Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie, gdzie studiowała w pracowni filmu animowanego prof. Jerzego Kuci. Zajmuje się także grafiką książkową oraz publikuje opowiadania dla dzieci. Jej filmy były otrzymały wiele nagród (m.in. Srebrnego Lajkonika i Srebrnego Smoka na Krakowskim Festiwalu Filmowym), były prezentowane m.in. w Centre Pompidou, na London Film Festival i Hiroshima Animation Film Festival.

Wybrana filmografia

2000 Pomiędzy nami / Between Us (anim., short)

2007 Refreny / Refrains (anim., short)

2011 Adam Stalony Dobrzański (doc.)

2012 Niebiescy artyści tworzą sztukę / Blue Artist Create the Arts (anim., short)

2016 XOXO – Pocałunki i uściski / XOXO – Hugs and Kiss (anim., short)

Twórcy

reżyseria Wiola Sowa
scenariusz Wiola Sowa
zdjęcia Marcin Koszałka, Wiola Sowa
montaż Wiola Sowa
muzyka Jan Pilch
animacja Maria Görlich-Opyd, Milena Molenda, Anna Pregler, Wiola Sowa
opracowanie plastycznie Wiola Sowa
producent Robert Sowa
produkcja Sowa Film
właściciel praw Krakowska Fundacja Filmowa
język bez dialogów
barwa kolor