English
zaloguj / zarejestruj

Symbiofonia

Eugeniusz Pankov
Symbiophony
Polska 2017 / 17’
Raz dwa zero Ślady ulotne

Jakie dźwięki można usłyszeć w ciszy? Jak dla innych istot brzmi świat ludzi? Czy stworzenie symfonii z dźwięków, które nie są słyszalne dla człowieka, jest w ogóle możliwe? W domowym laboratorium wspólną przestrzeń zamieszkują Homo sapiens oraz mrówki Atta sexdens. Symbiotyczna zależność tych dwóch gatunków przybiera absolutnie wyjątkową postać.

Agata Bratek

Eugeniusz Pankov

Urodził się w 1988 roku w Równym na Ukrainie, od czwartego roku życia mieszka w Polsce. Studiował lingwistykę stosowaną na Uniwersytecie Warszawskim. Student reżyserii w Szkole Filmowej w Łodzi. Reżyser i scenarzysta kilku krótkometrażowych filmów; laureat międzynarodowych nagród filmowych, w tym m.in. Grand Prix na Osenkinofest w Moskwie i Nagrodę za najlepszy studencki dokument na Los Angeles IFF.

Wybrana filmografia

2012 Człowiek z parasolem (short)

2013 Popioły (doc., short)

2015 De profundis (short)

2015 Drugie życie / Second Life (doc., short)

2017 Symbiofonia / Symbiophony (doc., short)

Twórcy

reżyseria Eugeniusz Pankov
scenariusz Eugeniusz Pankov
zdjęcia Jakub Wójcik
montaż Mateusz Wojtyński
muzyka Ireneusz Wojtczak, Kamil Pater, Marek Karolczyk, Miron Grzegorkiewicz, Jarosław Czarnecki
producent Agata Golańska
produkcja Szkoła Filmowa w Łodzi
właściciel praw Dariusz Dużyński – Studio Filmowe Indeks
język polski
barwa kolor