English
zaloguj / zarejestruj

Najpiękniejsze fajerwerki ever

Aleksandra Terpińska
The Best Fireworks Ever
Polska 2017 / 28’
Lowe Pięknie nam się układa

Dzień z życia trojga młodych przyjaciół, którzy w obliczu fikcyjnego konfliktu zbrojnego w swoim kraju muszą radykalnie zmodyfikować plany na przyszłość. W ich wygodne wielkomiejskie życie wkracza brutalna siła, której nie są w stanie opanować. Historia z gatunku political fiction zwyciężyła w konkursie telewizji Kino Polska na scenariusz inspirowany Przypadkiem Krzysztofa Kieślowskiego.

Agata Bratek

nagrody

Cannes FF 2017 – Canal+ Award, National Association of Railwaymen Who Love Cinema – The Golden Rails Prize

Aleksandra Terpińska

Absolwentka reżyserii na Wydziale Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego i psychologii na Uniwersytecie Wrocławskim. Reżyserka i scenarzystka filmów krótkometrażowych, reklam i teledysków. Jej film Ameryka zdobył kilkanaście nagród na festiwalach w kraju i zagranicą (m.in. Złotą Kijankę na MFF Camerimage); zaś Święto Zmarłych było pokazywane na ponad 100 międzynarodowych festiwalach, w tym w San Sebastian i Clermont-Ferrand.

Wybrana filmografia

2012 Święto Zmarłych / All Souls’ Day (short)

2013 Leszczu / Chicken (short)

2015 Ameryka / America (short)

2015 Czeski łabędź / Czech Swan (doc.)

2017 Najpiękniejsze fajerwerki ever / The Best Fireworks Ever (short)

Twórcy

reżyseria Aleksandra Terpińska
scenariusz Aleksandra Terpińska
zdjęcia Michał Dymek
montaż Magdalena Chowańska
dźwięk Weronika Raźna, Grzegorz Kucharski
obsada Justyna Wasilewska, Malwina Buss, Piotr Polak
producent Ewa Jastrzębska, Jerzy Kapuściński, Bogusław Kisielewski, Dorota Zwierzchowska, Mateusz Wajda, Marcin Kasiński, Kacper Habisiak
produkcja Studio Munka – SFP, Kino Polska Tv, MX35, Dreamsound
właściciel praw Studio Munka – SFP
język polski
barwa kolor