English
zaloguj / zarejestruj

Opera o Polsce

Piotr Stasik
Opera About Poland
Polska 2017 / 43’
Off Frame: rewolucja aż do zwycięstwa Pokonać noc

Jeden z bohaterów tego gęstego, kreacyjnego dokumentu mówi do kamery: Czuję bezradność, czuję gniew, czuję strach i złość. Właśnie w takich emocjach wydaje się zakorzeniony film Piotra Stasika, pokazujący Polskę jako ziemię w transie, tonące w błocie i we mgle totalne peryferia, wieczny otępiały Wschód. Radykalna, prowokacyjna wizja reżysera (z którym libretto Opery pisali Łukasz Czapski i Piotr Gruszczyński) wyłuskuje z rzeczywistości to, co w niej odpychające i powtarzalne, a atmosferę monotonii podbija narastająca z każdą sceną hipnotyczna "chochola" muzyka Artura Zagajewskiego. Fragmenty Dziennika pisanego później Andrzeja Stasiuka, badania opinii publicznej, ogłoszenia o sprzedaży i matrymonialne, a także fragmenty audycji radiowych tworzą wielogłos, z którego wybijają się na pierwszy plan absurdalne "kazania" wygłaszane przez Wojciecha Kalarusa. Bo jeśli Polska tkwi w zaklętym kręgu swoich niemożności, to w ujęciu Stasika odpowiada za to także nasza bezrefleksyjna religijność - rodząca kicz, ufundowana na udręce, unurzana w sprzecznościach.

Małgorzata Sadowska

nagrody

Kraków FF 2017 – Special Mention, Best Producer

Piotr Stasik

Urodzony w 1976 roku reżyser, scenarzysta, producent, animator kultury i socjolog; absolwent Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego oraz Kursu Dokumentalnego w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Andrzeja Wajdy. Współzałożyciel i wieloletni szef Towarzystwa Inicjatyw Twórczych "ę". Autor między innymi nominowanego do Europejskiej Nagrody Filmowej 21 x Nowy Jork (2016) i wyróżnionych na polskich i zagranicznych festiwalach: Dziennika z podróży (2013), Końca lata (2010), czy 7 X Moskwa (2005). Twórca, który lubi być w podróży - także po to, by z dystansu przyglądać się własnej ojczyźnie. Na jedną z wypraw zabrał ze sobą polskie filmy i w ramach projektu Domestic Productwyświetlał je w Gruzji, Ukrainie, Mołdawii i innych krajach.

Wybrana filmografia

2005 Po kolei (short, doc.)

2006 7 x Moskwa (short, doc.)

2011 Koniec lata (short, doc.)

2013 Nie dla każdego  (short, doc.)

2013 Dziennik z podróży / A Diary of a Journey (doc.)

2016 21 x Nowy Jork / 21 x New York (doc.)

Twórcy

reżyseria Piotr Stasik
scenariusz Piotr Stasik
zdjęcia Piotr Stasik, Adam Palenta, Paweł Chorzępa, Barbara Kaniewska, Piotr Rosołowski, Małgorzata Szyłak, Piotr Pawlus, Kacper Kowalski
montaż Dorota Wardęszkiewicz
muzyka Artur Zagajewski
obsada Wojciech Kalarus, Piotr Kędzierski, Dominika Knapik
producent Anna Gawlita
produkcja Kijora
właściciel praw Kijora
język polski
barwa kolor