English
zaloguj / zarejestruj

Hipnotyzer

Anna Biller
The Hipnotist
USA 2001 / 45’

Kampowy ukłon złożony hollywoodzkim melodramatom z lat 30. Po śmierci upiornie bogatego ojca skłócone rodzeństwo musi zamieszkać pod jednym dachem, aby otrzymać spadek. Gra jest warta świeczki, bo pan Cooke zostawił zawrotną fortunę. Z rodziną, jak wiemy, najlepiej wychodzi się na zdjęciu i złośliwe dzieci nie robią nic innego poza wymyślaniem perfidnych sposobów na zatruwanie sobie życia. Najstarszy z trójki, Charles, zatrudnia Doktora Schadenfreude, dziwacznego Niemca kochającego zło i pieniądze, aby pomógł mu pozbyć się rodzeństwa. Nie przewidział jednak, że doktor przygotował perfidną intrygę, aby za pomocą hipnozy, zbrodni i perwersji osiągnąć własne, niecne cele.

Ewa Szabłowska

Anna Biller

Artystka wizualna i reżyserka mieszkająca w Los Angeles. W swoich filmach dekonstruuje modele kobiecości stworzone przez kino gatunkowe: hollywoodzkie i europejskie, bawi się też konwencjami włoskiego giallo czy soft porno z lat 60. Sama robi scenografię i szuka vintage’owych kostiumów do swoich wystylizowanych filmów. Viva i Czarownica miłości to jej dwa filmy pełnometrażowe.

Wybrana filmografia

1994 Trzy wersje mnie jako królowej / Three Examples of Myself as Queen (short)

2001 A Visit From the Incubus (short)

2001 Hipnotyzer / The Hypnotist (short)

2007 Viva

2016 Czarownica miłości / The Love Witch

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Twórcy

reżyseria Anna Biller
scenariusz Anna Biller
zdjęcia M. David Mullen, William Roland
montaż Anna Biller
muzyka Anna Biller
obsada Garth Petal, Nicolas Gilhood, Ariana Grace, Jared Sanford
producent Anna Biller
właściciel praw Anna Biller
język angielski
barwa kolor