English
zaloguj / zarejestruj

Cześć Mabuse

Dietmar Brehm
Hallo Mabuse
Austria 2016 / 5’
film eksperymentalny

Klasyczny film Testament doktora Mabuse stał się dla niemieckiego artysty punktem wyjścia do stworzenia eksperymentu. Krótki metraż jest częścią większego projektu Dietmara Brehma, który twórca prowadzi od 2007 roku.

Patryk Tomiczek

Dietmar Brehm

Urodzony w 1947 roku w Linzu (Austria). W latach 1967-72 studiował malarstwo w rodzinnym mieście. Zajmuje się rysunkiem, malarstwem, fotografią i filmami eksperymentalnymi. Jego dokonania były prezentowane w kraju i za granicą.

Wybrana filmografia

1990 Roter Morgen (short)
1995 Macumba (short)
2000 Blitze (short)
2006 Peng-Peng (short)
2016 Cześć Mabuse / Hallo Mabuse (short)

Twórcy

reżyseria Dietmar Brehm
scenariusz Dietmar Brehm
zdjęcia Dietmar Brehm, archival footage
montaż Dietmar Brehm
dźwięk Dietmar Brehm
producent Dietmar Brehm
produkcja TMM Production
właściciel praw sixpack film
język no dialogue
barwa cz.-b.