English
zaloguj / zarejestruj

Ktokolwiek

Christoph Girardet, Matthias Müller
Personne
Niemcy 2016 / 15’
film eksperymentalny

Bohaterowie retrospektywy 14. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty stworzyli film o francuskiej gwieździe Jeanie Luisie Trintignancie. Sceny filmowe z udziałem aktora wybrane przez reżyserski duet przedstawiają go najczęściej w najbardziej prozaicznych momentach: siedzącego, skupionego, wpatrzonego w dal. I kiedy przyzwyczajamy się do kolejnych przedstawień Trintignanta, artysta niespodziewanie znika...

Patryk Tomiczek

Christoph Girardet

Urodzony w 1966 roku w Langenhagen (Niemcy). Studiował sztuki piękne w Braunschweig School of Art. Od 1989 roku zajmuje się tworzeniem instalacji wideo. Od 1999 współpracuje z Matthiasem Müllerem. Mieszka i pracuje w Hanowerze. Podczas 14. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty odbyła się jego wspólna retrospektywa z Matthiasem Müllerem.

Wybrana filmografia

1999 Phoenix Tapes  (short, co-dir)

2001 Manual (short, co-dir)

2006 Kristall (short, co-dir)

2013 Cut (short, co-dir)

2016 Ktokolwiek / Personne (short, co-dir)

Matthias Müller

Urodzony w 1961 roku w Bielefeld (Niemcy). Studiował sztukę i niemiecką literaturę na uniwersytecie w Bielefeld. Był wykładowcą-rezydentem na Johann Wolfgang Goethe University we Frankfurcie, od 2003 roku wykłada zagadnienia związane z kinem eksperymentalnym w Academy of Media Arts w Kolonii. Jako kurator zorganizował szereg imprez upowszechniających filmową awangardę, m.in. Found Footage Film Festival. Podczas 14. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty odbyła się jego wspólna retrospektywa z Christophem Girardet.

Wybrana filmografia

1999 Phoenix Tapes  (short, co-dir)

2001 Manual (short, co-dir)

2006 Kristall (short, co-dir)

2013 Cut (short, co-dir)

2016 Ktokolwiek / Personne (short, co-dir)

Twórcy

reżyseria Christoph Girardet, Matthias Müller
scenariusz Christoph Girardet, Matthias Müller
zdjęcia archival footage
montaż Christoph Girardet, Matthias Müller
dźwięk Christoph Girardet, Matthias Müller
obsada Jean Luis
producent Christoph Girardet, Matthias Müller
język no dialogue
barwa cz.-b.