English
zaloguj / zarejestruj

Vintage Print

Siegfried A. Fruhauf
Austria 2015 / 13’
film eksperymentalny
UWAGA: efekt stroboskopowy

W swoim najnowszym krótkim metrażu znany wrocławskiej publiczności Siegfried A. Fruhauf, uczeń Petera Tscherkassky’ego, rozwija swoje zainteresowania koncepcją filmu strukturalnego.  Podobnie jak w pokazywanym podczas 13. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty Exterior Extended jego badania koncentrują się na naturze obrazu, który u tego austriackiego twórcy staje się polem rytmicznych i kolorystycznych eksperymentów.

Patryk Tomiczek

Siegfried A. Fruhauf

Urodzony w 1976 roku w Austrii. Był uczniem Petera Tscherkassky’ego. Studiował sztuki wizualne na Uniwersytecie Artystycznym i Wzornictwa Przemysłowego w Linzu, gdzie po raz pierwszy zetknął się z awangardą filmową. Od 2009 roku jest wykładowcą tej uczelni. Jest także członkiem Sixpackfilm. Jego projekty można było oglądać m.in. na festiwalach Sundance oraz w Cannes i Wenecji.

Filmografia

1999 Höhenrausch / Mountain Trip (short)

2002 Frontal / Frontale (short)

2009 Palmes d’Or (short)

2013 Exterior Extended (short)

2015 Vintage Print (short)

Twórcy

reżyseria Siegfried A. Fruhauf
scenariusz Siegfried A. Fruhauf
zdjęcia Siegfried A. Fruhauf
montaż Siegfried A. Fruhauf
dźwięk Anna Katharina Laggner, Siegfried A. Fruhauf, Christoph Ruschak
producent Siegfried A. Fruhauf
produkcja Land Oberösterriech, BKA - innovative film
właściciel praw sixpackfilm
język no dialogue
barwa cz.-b.