English
zaloguj / zarejestruj

Trzy wersje mnie jako królowej

Anna Biller
Three Examples of Me as Queen
USA 1994 / 26’

Gdyby kobiety rządziły światem – trzy fantazje na temat władzy i seksualności w formie feministycznego musicalu. W pierwszej filmowej winietce Anna Biller wciela się Królową Parkietu z ery disco, w drugiej jest przebrana za Królową Pszczołę władającą queerowym rojem, w ostatniej zaś gra Królową Gwiazdę Betlejemską, która na zakrapianej imprezie zostaje prawie zgwałcona przez grupę podpitych młodzieńców. W kluczowym momencie zyskuje jednak czarodziejskie moce, umożliwiające jej zamianę mężczyzn w psy. Ten film jest jak wielki różowy tort, 99,9% czystego cukru – pisali krytycy – porównując Trzy wersje mnie jako królowej do wczesnej twórczości Kennetha Angera i Jacka Smitha.

Ewa Szabłowska

Anna Biller

Artystka wizualna i reżyserka mieszkająca w Los Angeles. W swoich filmach dekonstruuje modele kobiecości stworzone przez kino gatunkowe: hollywoodzkie i europejskie, bawi się też konwencjami włoskiego giallo czy soft porno z lat 60. Sama robi scenografię i szuka vintage’owych kostiumów do swoich wystylizowanych filmów. Viva i Czarownica miłości to jej dwa filmy pełnometrażowe.

Wybrana filmografia

1994 Trzy wersje mnie jako królowej / Three Examples of Myself as Queen (short)

2001 A Visit From the Incubus (short)

2001 Hipnotyzer / The Hypnotist (short)

2007 Viva

2016 Czarownica miłości / The Love Witch

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Twórcy

reżyseria Anna Biller
scenariusz Anna Biller
zdjęcia C. Thomas Lewis, Adam Janeiro, Christopher Sias, John Lennon
montaż Anna Biller
muzyka Anna Biller, Oh Don't Say No by David Corrado
obsada Anna Biller, Jared Sanford, Kiki Valentine, Robert Greene, Gerard Cantor, Raymond Le Heup, Arthur Sabb
producent Anna Biller
właściciel praw Anna Biller
język angielski
barwa kolor