en

Toni Erdmann

reż. Maren Ade
Niemcy, Austria 2016 / 162’
napisy: polskie i angielskie

Ten film stał się wydarzeniem ostatniego festiwalu w Cannes. To o nim najczęściej rozmawiano w kuluarach, dostał najwyższe noty w rankingu krytyków w „Screen International”. Recenzenci docenili abstrakcyjny, absurdalny, a jednocześnie bezpretensjonalny humor Toniego Erdmanna. Maren Ade zapisuje kilka dni, które ojciec postanawia spędzić z dorosła córką – menedżerką wysłaną przez korporację do rumuńskiej filii firmy. Przyjeżdża on niespodziewanie do Bukaresztu i swoimi żartami i szaleństwami doszczętnie rozbija codzienność kobiety. Toni Erdmann to przewrotna komedia o tym, co jest naprawdę ważne. Opowieść o dwóch pokoleniach i pogłębiającej się między nimi przepaści. O generacji, dla której wyznacznikiem sukcesu nie były wyłącznie euro na koncie i tabliczka na drzwiach gabinetu odgrodzonego ścianką działową od reszty open space’u. Ale również o rzeczywistości kobiety, która postawiła wszystko na pracę i w końcu musi zadać sobie kluczowe pytanie: o wyznawane wartości. Fascynuje tu główny bohater, pozornie zbudowany z samych wad. Ale może właśnie on jest w stanie odkryć przed nałogową pracoholiczką coś, czego ona w biegu nie była w stanie dostrzec?

nagrody

Cannes IFF 2016 - FIPRESCI Prize, Brussels Film Festival 2016 - Best Film, Best Screenplay

Maren Ade

Niemiecka reżyserka i producentka. Zadebiutowała w 2003 filmem The Forest for the Tree, międzynarodowe uznanie przynieśli jej pokazywani w konkursie głównym Berlinale Wszyscy inni. W swoich głęboko zakorzenionych we współczesności filmach ukazuje absurdy codzienności. Toni Erdmann stał się wydarzeniem ostatniego festiwalu w Cannes.

Filmografia:

2000 Ebene 9 (short)

2001 Vegas (short)

2003 The Forest For the Trees / Der Wald vor lauter Bäumen

2009 Wszyscy inni / Alle Anderen / Everyone Else

2016 Toni Erdmann

Twórcy

reżyseria Maren Ade
scenariusz Maren Ade
zdjęcia Patrick Orth
montaż Heike Parplies
obsada Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn
producent Maren Ade, Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Michel Merkt
produkcja Komplizen Film, Coop99 Filmproduktion, KNM, MonkeyBoy, Südwestrundfunk (SWR), Westdeutscher Rundfunk (WDR)
polski dystrybutor Gutek Film
język niemiecki, angielski, rumuński
barwa kolor