en

Teraz dobrze, wtedy źle

Right Now, Wrong Then / Ji-geum-eun-mat-go-geu-ddae-neun-teul-li-da
reż. Hong Sang-soo
Korea Południowa 2015 / 121’
napisy: polskie i angielskie

Nowy film Honga Sang-soo skupia w sobie najlepsze cechy twórczości reżysera: narracyjną swadę, wrażliwość na szczegół i melancholijny wdzięk. Teraz dobrze, wtedy źle opowiada historię Ham Chun-su – reżysera przyjeżdżającego na prowincjonalny festiwal filmowy. Podczas spaceru po okolicy mężczyzna poznaje młodą malarkę, która natychmiast wpada mu w oko. Bohaterowie spędzają ze sobą popołudnie i coraz bardziej się sobą fascynują, czemu sprzyja pite litrami soju. Problem w tym, że Ham Chun-su – co w końcu przyznaje – jest żonaty. Jak zakończy się to pełne zmysłowego napięcia spotkanie? Hong swoim zwyczajem maksymalnie komplikuje odpowiedź na to pytanie i pokazuje dwa warianty potencjalnych losów bohaterów. Obie historie są bliźniaczo podobne i różnią się wyłącznie pojedynczymi dialogami, gestami i spojrzeniami. To jednak w zupełności wystarczy, by doprowadzić do diametralnie odmiennych konkluzji. Teraz dobrze, wtedy źle okazało się niekwestionowanym triumfatorem festiwalu w Locarno i jednym z największych sukcesów w dotychczasowej karierze Honga.

Opracowanie: Piotr Czerkawski

nagrody

Locarno IFF 2015 – Best Film, Best Actor, Prize of the Ecumenical Jury - Special Mention

Hong Sang-soo

Urodził się w 1961 roku. Po ukończeniu studiów w Korei Południowej kontynuował naukę na uniwersytetach w Kalifornii i Chicago. W 1996 roku nakręcił swój pierwszy pełnometrażowy film, The Day a Pig Fell Into the Well. Choć bywa porównywany do mistrzów kina francuskiego, konsekwentnie rozwija własny styl. Do najważniejszych wyznaczników jego twórczości należą: zainteresowanie dylematami moralnymi, autotematyzm i dyskretne poczucie humoru. Jest ulubieńcem międzynarodowych festiwali. Na swoim koncie ma nagrody zdobyte m.in. w Cannes, Rotterdamie i Locarno.

Wybrana filmografia:

2004 Woman Is the Future of Man / Yeojaneun namjaui miraeda

2005 A Tale of Cinema / Geuk jang jeon

2010 Hahaha

2010 Oki / Oki's Movie / Ok-hui-ui yeonghwa

2012 W innym kraju / In Another Country / Da-reun na-ra-e-seo

Twórcy

reżyseria Hong Sang-soo
scenariusz Hong Sang-soo
zdjęcia Park Hong-yeol
montaż Hahm Sung-won
muzyka Jeong Yong-jin
obsada Jung Jae-young, Kim Min-hee, Ko Ah-sung, Chai Hwa-jung
producent Kim Kyoung Hee
produkcja Jeonwonsa Film
właściciel praw Finecut
język koreański
barwa kolor