en

Moja matka

My Mother / Mia madre
reż. Nanni Moretti
Włochy, Francja, Niemcy 2015 / 106’
napisy: polskie i angielskie

Margherita jest cenioną reżyserką filmową. Niestety, praca nad najnowszym projektem, zaangażowanym społecznie dramatem o ciężkim losie robotników, idzie jej jak po grudzie. Artystka powiela myślowe schematy i nie rozumie świata, o którym opowiada, a zatrudniony przez nią amerykański gwiazdor irytuje wszystkich swoimi kaprysami. Na kłopoty zawodowe nakładają się problemy osobiste związane z ciężką chorobą matki. W kryzysowej sytuacji bohaterka postanawia przewartościować swoje priorytety. Dzięki temu pozornie jednoznaczny świat Mojej matki zaskakuje wielością odcieni. W filmie Morettiego tragizm przeplata się z komizmem, a atmosferę pełną zwątpienia równoważy nadzieja na uzyskanie pocieszenia. Reżyser stawia na kameralną atmosferę i dyskretny ton opowieści. Swoim zwyczajem odwołuje się także do wydarzeń z własnego życia. Jak przyznaje w wywiadach, opiekę nad umierającą matką dzielił w tym czasie z pracą nad swoim poprzednim filmem – Habemus papam.

Opracowanie: Piotr Czerkawski

nagrody

Cannes IFF 2015 – Prize of Ecumenical Jury; David di Donatello Awards 2015 – Best Actress, Best Supporting Actress

Nanni Moretti

Urodził się w 1953 roku w Bruneck w Tyrolu Południowym w rodzinie nauczycielskiej. Pierwsze próby reżyserskie podjął już w wieku 20 lat. Jego pełnometrażowym debiutem okazał się zrealizowany w 1976 roku Jestem samowystarczalny. Pięć lat później za film Złote sny otrzymał Nagrodę Specjalną Jury na festiwalu w Wenecji. Bardzo szybko wypracował autorski styl, na który składają się zaangażowanie polityczne po stronie lewicy, absurdalne poczucie humoru i częste sięganie po motywy autobiograficzne. W latach 80. zaprzyjaźnił się z Krzysztofem Kieślowskim i miał zagrać jedną z ról w Podwójnym życiu Weroniki. Plany te pokrzyżowała jednak zdiagnozowana u Morettiego choroba. Walka z rakiem stanowi jeden z centralnych motywów nakręconego w 1993 roku Dziennika intymnego, który otrzymał nagrodę za najlepszą reżyserię w Cannes. Osiem lat później Moretti triumfował na tym samym festiwalu za sprawą Pokoju syna. Autor Kajmana należy dziś do tzw. „canneńskiej rodziny”, a jego kolejne dzieła regularnie pojawiają się w konkursie głównym tej najbardziej prestiżowej imprezy filmowej świata. Nie inaczej było z zamykającą dotychczasowy dorobek reżysera Moją matką, która wyjechała z Lazurowego Wybrzeża z Nagrodą Jury Ekumenicznego. Moretti nie tylko staje za kamerą, lecz także występuje w swoich filmach jako aktor. Od czasu do czasu pojawia się w tej roli również u kolegów po fachu, u braci Taviani czy Danielego Luchettiego.

Wybrana filmografia:

1978 Ecce bombo

1981 Złote sny / Sogni d'oro / Golden Dreams

1985 Idźcie, ofiara spełniona / La messa è finita / The Mass Is Ended

1993 Dziennik intymny / Caro diario / Dear Diary

1998 Kwiecień / Aprile / April

2001 Pokój syna / La stanza del figlio / The Son's Room

2006 Kajman / Il caimano / The Caiman

2011 Habemus Papam – mamy papieża / Habemus Papam / We Have a Pope

2015 Moja matka / Mia madre / My Mother

 

Twórcy

reżyseria Nanni Moretti
scenariusz Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Valia Santella
zdjęcia Arnaldo Catinari
montaż Clelio Benevento
dźwięk Alessandro Zanon
obsada Margherita Buy, John Turturro, Giulia Lazzarini
producent Nanni Moretti, Domenico Procacci
produkcja Sacher Film, Fandango, Le Pacte, Arte/WDR Films Boutique
polski dystrybutor Gutek Film
język włoski, angielski
barwa kolor