en

Werdykt

The Verdict / Presuda
reż. Đuro Gavran
Chorwacja 2013 / 11’
napisy: polskie i angielskie

Kilkanaście lat po wojnie, na głównym placu Zagrzebia tysiące osób zebrało się, by oglądać transmisję na żywo z ogłaszania wyroku Międzynarodowego Trybunału w Hadze. Werdykt dotyczył Antego Gotoviny i Mladena Markača, chorwackich generałów, uprzednio skazanych na wiele lat więzienia za rzekome zbrodnie popełnione podczas wojny w byłej Jugosławii. Poprzez serię zbliżeń film dokumentuje erupcję emocji wywołanych decyzją sędziów.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

nagrody

Zagrebdox 2013 – Special Mention

Đuro Gavran

Urodził się w 1982 roku w chorwackim mieście Bjelovar. Absolwent reżyserii filmowej i telewizyjnej, którą ukończył na Akademii Sztuk Dramatycznych w Zagrzebiu, a także Wydziału Grafiki na Uniwersytecie w Zagrzebiu. Jest autorem pięciu dokumentów oraz dwóch produkcji eksperymentalnych. Oprócz filmu zajmuje się również innymi sztukami wizualnymi (fotografia, grafika i instalacje).

Wybrana filmografia:

2005 Staklena Balerina / Glassballetdancer (short)

2010 Bojan (doc., short)

2011 Kelti / The Celts (doc., short)

2012 Vieliki Dan / The Big Day (doc.)

2013 Werdykt / Presuda / The Verdict (doc., short)

Opracowanie: Patryk Tomiczek

Twórcy

reżyseria Đuro Gavran
scenariusz Đuro Gavran
zdjęcia Pavel Posavec, Nikola Sučević, Tamara Duganđija, Đuro Gavran
montaż Iva Mrkić
dźwięk Danijel Pejć
producent Miljenka Čogelja
produkcja Pipser d.o.o.
właściciel praw Đuro Gavran
nagrody Zagrebdox 2013 – Special Mention
język Croatian
barwa kolor