English

Goltzius and the Pelican Company

Peter Greenaway
Wielka Brytania, Holandia, Francja, Chorwacja 2012 / 128’

Utalentowany malarz i rytownik, Hendrik Goltzius, usiłuje przekonać margrabię Alzacji do sfinansowania drukarni, dzięki której mógłby wydać erotyczną, obrazkową wersję Starego Testamentu. Trudno o lepszy motyw przewodni dla filmu Petera Greenawaya – wielkiego buntownika i awangardzisty, eksperymentatora, ciągle przełamującego i wyznaczającego nowe definicje filmowej narracji. W historii Goltziusa reżyser kolejny raz szuka nieoczywistych analogii między klasyczną sztuką malarską a postmodernistycznym językiem filmu, oddając w nasze ręce  zmysłową impresję, a nie film biograficzny jako taki. Goltzius and the Pelican Company to druga część trylogii Greenawaya pt. Holenderscy mistrzowie. Jej zwieńczeniem ma być filmowa biografia Hieronima Boscha, planowana na rok 2016.

Piotr Pluciński

Peter Greenaway

Malarz z wykształcenia, rozpoczął swoją karierę od eksperymentalnych, konceptualnych filmów w latach 70. Sławę przyniosły mu historyczne i kulinarne rekonstrukcje z lat 80. w rodzaju Kontraktu rysownika czy Kucharza, złodzieja, jego żony i jej kochanka. Potem kontrowersyjnie interpretował wielką literaturę Europy i Japonii w pochodzących z lat 90. Księgach Prospera czy The Pillow Book. Do najbardziej znanych filmów Greenawaya należą Wyliczanka, Brzuch architekta oraz Zet i dwa zera. Filmy Greenawaya wyróżniają się przepychem wizualnym, odrealnieniem i swoistą teatralnością obrazu. Dzięki licznym cytatom kulturowym oraz eksperymentalnemu łączeniu stylów uznane są za spełnienie filmowego postmodernizmu. Greenaway, zafascynowany nowymi mediami, tworzy wideo-instalacje, krótkie filmy eksperymentalne, reżyseruje spektakle teatralne i operowe, jest też VJ-em. W 2009 roku reżyser był gościem festiwalu Nowe Horyzonty.

Wybrana filmografia

1985 Zet i dwa zera / Zed & Two Naughts

1987 Brzuch architekta / Belly of an Architect

1988 Wyliczanka / Drawning by Numbers

1999 8 i pół kobiety / 8 ½ Women

2007 Nightwatching

2008 Rembrandt: oskarżam!... / Rembrandt's J'Accuse!...

2012 Goltzius and the Pelican Company

2013 Just in Time (segment in 3x3D)

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj

Twórcy

reżyseria Peter Greenaway
scenariusz Peter Greenaway
zdjęcia Reinier van Brummelen
montaż Elmer Leupen
muzyka Marco Robino
dźwięk Maarten van Gent
obsada Ramsey Nasr, F. Murray Abraham, Alba Rohrwacher, Vincent Riotta, Flavio Parenti, Halina Reijn
producent Kees Kasander, Mike Downey, Catherine Dussart, Suza Horvat, Igor Nola, Sam Taylor
produkcja Kasander Film Company, Film and Music Entertainment, Catherine Dussart Productions, MP Film, Netherlands Fund for Film, Rotterdam Film Fund, Centre National du Cinéma, Eurimages
właściciel praw Bankside Films
język angielski, holenderski, francuski
barwa kolor