English
zaloguj / zarejestruj

3x3D

Jean-Luc Godard, Peter Greenaway, Edgar Pêra
Portugalia 2013 / 70’

Jean-Luc Godard, Peter Greenaway i Edgar Pêra: trzy autorskie wizje ewolucji kina, inspirowane technologią 3D, jej oddziaływaniem na widownię i… historią Guimarães, historycznego i urokliwego portugalskiego miasta, które w 2012 roku było Europejską Stolicą Kultury. Godard w noweli The Three Disasters w trzech osobnych, łączących rozmaite tekstury i tempa segmentach roztrząsa kwestie pamięci i natury kina, prowadząc narrację z offu. W noweli Just in Time Greenaway eksploruje dzieje Guimarães, lokalnych herosów i zabytków. Z charakterystyczną dla siebie ciekawością faktury i przestrzeni zaprzęga możliwości 3D do realizacji najbardziej wymyślnych fantazji, kreując wielowymiarowy, nasycony symboliką świat. Pêra z kolei stawia na dowcip i teatralność: w pełnym energii i nieco lynchowskim z ducha Cinemasapiens próbuje prześledzić ewolucję kinowego widza.

Peter Greenaway

Urodzony w 1942 roku reżyser i scenarzysta, z wykształcenia malarz. Do najbardziej znanych filmów Greenawaya zaliczyć można Katalog ofiar, Wyliczankę, The Pillow Book, Kontrakt rysownika, Brzuch architekta oraz Zet i dwa zera. Jego dzieła wyróżniają się przepychem wizualnym, odrealnieniem i swoistą teatralnością obrazu. Dzięki licznym cytatom kulturowym oraz eksperymentalnemu łączeniu stylów uznane są za spełnienie filmowego postmodernizmu. W ostatnich latach Greenaway, zafascynowany nowymi mediami, tworzy wideo-instalacje, krótkie filmy eksperymentalne, współpracuje z teatrami i operami, jest też VJ-em. W 2009 roku reżyser był gościem festiwalu Nowe Horyzonty.

Wybrana filmografia

1985 Zet i dwa zera / Zed & Two Naughts

1987 Brzuch architekta / Belly of an Architect

1988 Wyliczanka / Drawning by Numbers

1993 Dzieciątko z Macon / The Macon Baby

1999 8 i pół kobiety / 8 ½ Women

2007 Nightwatching

2008 Rembrandt: oskarżam!… / Rembrandt’s J’Accuse!…

2012 Goltzius and the Pelican Company

2013 Just in Time (segment in 3x3D)

Jean-Luc Godard

Ojciec filmowego postmodernizmu, radykalny, bezkompromisowy awangardzista. Jego fabularny debiut, Do utraty tchu (1959), uważany jest za najważniejszy film Nowej Fali. Godard dekonstruuje stare formy: burzy gramatykę, stylistykę i dotychczasowe konwencje języka filmowego, odrzuca tradycyjne reguły narracji, filmuje ręczną, ruchliwą kamerą, w scenerii naturalnych wnętrz i przestrzeni. Na przestrzeni lat kino stało się dla Godarda instrumentem służącym nie tylko do badania i przedstawiania świata, lecz także do oddziaływania na świadomość ludzi. Politycznie radykalny, kręcił filmowe plakaty, następnie ograniczył działalność do filmów telewizyjnych, uruchomił własne studio, badał możliwości tkwiące w technice wideo. Na początku lat 80. powrócił do filmu kinowego, by po kilku latach porzucić ostatecznie fabułę na rzecz eseju filmowego. Bohater retrospektywy na 10. Nowych Horyzontach.

Wybrana filmografia

1960 Do utraty tchu / À bout de souffle / Breathless

1961 Kobieta jest kobietą / Une femme est une femme / A Woman Is a Woman

1962 Żyć własnym życiem / Vivre sa vie: Film en douze tableaux / My Life to Live

1965 Alphaville

1966 Męski-żeński: 15 scen z życia / Masculin, féminin: 15 faits précis / Masculine, Feminine: In 15 Acts

1990 Nouvelle Vague / New Wave

1998 Histoire(s) du cinema: La monnaie l’absolu (z cyklu: Historia francuskiego kina)

2001 Pochwała miłości / Eloge de l’amour / In Praise of Love

2004 Nasza muzyka / Notre musique / Our Music

2010 Film Socialisme / Socialism

2013 The Three Disasters (segment in 3x3D)

Edgar Pêra

Urodził się w 1960 roku w Lizbonie, gdzie początkowo studiował psychologię, by następnie przenieść się na operatorkę i montaż na Akademii Filmowej. Ma na swoim koncie blisko sto filmów krótkometrażowych i eksperymentalnych, działa także w obszarze projektów internetowych, live shows, komiksów i wystaw. Utwory Pêry mają zarówno polityczny, jak i filozoficzny wymiar, odwołują się do niedawnej historii Portugalii, a na poziomie stylu – do radzieckiej i niemieckiej kinematografii międzywojennej. Niektórzy mówią, że uprawia neuropunk i chce zarchiwizować filmowo swoje życie, ale zdania są podzielone.

Wybrana filmografia

1990 Reproduta Interdita (short)

1993 SWK4 (short)

1994 Manual de Evasão LX94 / Manual of Evasion LX94

2001 A Janela (Maryalva Mix)

2006 Movimentos Perpétuos: Cine-Tributo a Carlos Paredes (doc.)

2008 Rio Turvo

2010 Baron / O Barão / The Baron

2013 Cinesapiens (segment in 3x3D)

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj

Twórcy

reżyseria Jean-Luc Godard, Peter Greenaway, Edgar Pêra
scenariusz Jean-Luc Godard, Peter Greenaway, Edgar Pêra
zdjęcia Luís Branquinho, Reinier van Brummelen
montaż Raphaël Lefèvre
dźwięk Pedro Adamastor, Pedro Marinho
obsada Nuno Melo, Jorge Prendas, Miguel Monteiro
producent Rodrigo Areias
produkcja Fundação Cidade de Guimarães
właściciel praw Urban Distribution
język francuski, angielski, portugalski
barwa kolor