English
zaloguj / zarejestruj

Absolutely Modern

Philippe Mora
USA 2013 / 100’

Znany nowohoryzontowej publiczności Philippe Mora wciela się w rolę Lorda Steinwaya, renomowanego krytyka sztuki, zajmującego się dociekaniem, jakie znaczenie dla modernizmu miała seksualność uosabiana przez muzy wielkich artystów. W szykowanych przez Steinwaya podróżach po meandrach sztuki w rodzaju reportaży Czy punk był nowoczesnym modernizmem? przeszkadza pojawienie się 29-letniego piłkarza oznajmiającego, że jest jego synem. W tym momencie opowieść sama skręca w stronę modernistycznego eksperymentu, w którym najmniej pożądana jest klasyczna struktura. Kultura okazuje się wielkim śmietniskiem, a film Mory, krzyżując kino parodystyczne z dramatem ojcowskim, napełnia się absurdem. Absolutely Modern poświęcone jest pamięci zaprzyjaźnionej z rodziną Mory, australijskiej kolekcjonerki sztuki Sweeney Reed.

Philippe Mora

Urodził się w 1949 roku w Paryżu, w rodzinie o tradycjach artystycznych (jego ojciec założył australijskie Muzeum Sztuki Nowoczesnej). Reżyser, scenarzysta i producent filmowy. Samouk. Po zrealizowaniu serii kontrowersyjnych dokumentów kreacyjnych (m.in. Swastyki zmontowanej z prywatnych filmów Ewy Braun) oraz filmów edukacyjnych dla BBC związał się na stałe z kinem australijskim jako jeden z czołowych przedstawicieli nurtu ozploitation (filmów gatunkowych realizowanych na antypodach, wykorzystujących formułę hollywoodzkiego kina gatunkowego). Okazjonalnie realizuje filmy w USA (np. psychologiczny film science fiction Wspólnota). Kino Mory przełamuje wszelkie konwencje, łączy różne stylistyki i niemal zawsze przesycone jest niepokornym, surrealistycznym humorem.

Wybrana filmografia

1974 Swastyka / Swastika (doc.)

1976 Szalony Pies Morgan / Mad Dog Morgan

1983 Powrót Kapitana Niezwyciężonego / The Return of Capitan Invincible

1987 Skowyt III: Torbacze / Howling III: The Marsupials

1989 Wspólnota / Communion

2010 Zagadka Gertrudy Stein albo pół żartem, pół sztuka / The Gertrude Stein Mystery or Some Like It Art (doc.)

2011 Niemieccy synowie / German Sons (doc.)

2013 Absolutely Modern

Artykuły o filmie

Strona oficjalna na Facebooku

Twórcy

reżyseria Philippe Mora
scenariusz Philippe Mora
zdjęcia Dave Gregory, Kristina Ivanova, Bruno Pheasantry
montaż Kristina Ivanova
muzyka Adrian Konarski
obsada Philippe Mora, Mario Melchiot, Mirka Mora, Rena Riffel, Taquila Mockingbird, John Apicella, Sandy Gutman
producent Philippe Mora
produkcja Hard Drive Pictures, Writing On Film Company
właściciel praw Philippe Mora
język angielski
barwa kolor