English
zaloguj / zarejestruj

Atlantis

Luc Besson
Francja, Włochy 1991 / 78’

Złośliwi mogliby powiedzieć, że lepiej pogapić się przez godzinę z hakiem w akwarium, zamiast wydawać pieniądze na bilet do kina, ale warto przekonać się, dlaczego nad tym niestandardowym dokumentem Luc Besson pracował ponad dwa lata. Poszukiwanie zaginionego, ukrytego pod powierzchnią oceanu dominium przyrody faktycznie – jak sugeruje tytuł – przpomina wyprawę do serca Atlantydy, podróż do świata nieznanego, a istniejącego przecież tuż obok, którego wspaniałości i skarbów zmierzyć nie sposób. Ten film to projekcja osobistych zainteresowań reżysera okraszona hipnotyzującą muzyką Érica Serry.

Luc Besson

Francuski reżyser, scenarzysta i producent urodzony w 1959 roku. Miał zostać biologiem morskim, lecz wypadek podczas nurkowania uniemożliwił mu obranie ścieżki kariery naukowej – z korzyścią dla kina. Od małego wychowywany na komiksach i telewizji, zainteresował się fotografią, a potem filmem, jeszcze jako nastolatek kreśląc w zeszycie zarysy fabularne swoich przyszłych przebojów. Po maturze odbył krótki staż w Hollywood i rozpoczął pracę przy realizacji filmów krótkometrażowych i fabularnych, a następnie został asystentem reżysera w wytwórni Gaumont. Współpracował m.in. z Lewisem Gilbertem, Clive’em Donnerem, Claude’em Faraldo i Patrickiem Grandperretem. W 1981 roku założył własną firmę producencką, w której realizował filmy reklamowe. Jego debiut pełnometrażowy w konwencji science fiction, film Ostatnia walka (1983), przyniósł mu kilkanaście międzynarodowych nagród. Nazywany najbardziej hollywoodzkim reżyserem spośród francuskich twórców filmowych, współtworzył w połowie lat 80. i na początku 90. ubiegłego wieku nieformalny nurt artystyczny zwany cinéma du look, tudzież francuskim neobarokiem.

Filmografia

1981 L’avant-dernier (short)

1983 Ostatnia walka / Le dernier combat / The Last Battle

1985 Metro / Subway

1988 Wielki błękit / Le grand bleu / The Big Blue

1990 Nikita / La Femme Nikita

1991 Atlantis (doc.)

1994 Mon légionnaire (video, doc., segment in: De Serge Gainsbourg à Gainsbarre de 1958–1991)

1994 Leon zawodowiec / Léon / Léon: The Professional

1997 Piąty element / The Fifth Element

1999 Joanna D’Arc / Joan of Arc

2005 Angel-A

2006 Artur i Minimki / Arthur et les Minimoys / Arthur and the Invisibles (anim.)

2007 Arthur and the Invisibles: The Making of the Year’s Greatest Adventure (TV, doc.)

2009 Artur i zemsta Maltazara / Arthur et la vengeance de Maltazard / Arthur and the Revenge of Maltazard (anim.)

2010 Niezwykłe przygody Adeli Blanc-Sec / Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec / The Extraordinary Adventures of Adèle Blanc-Sec

2010 Artur i Minimki 3. Dwa światy / Arthur et la guerre des deux mon des / Arthur 3: The War of the Two Worlds (anim.)

2011 Lady / The Lady

2013 Malavita

Twórcy

reżyseria Luc Besson
scenariusz Pierre Jolivet, Luc Besson
zdjęcia Christian Petron, Luc Besson
montaż Luc Besson
muzyka Éric Serra
dźwięk Dominik Borde
producent Luc Besson
produkcja Gaumont, Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica, Les Films du Loup
właściciel praw Gaumont
język francuski
barwa kolor