en

Wężowy taniec

Snake Dance
reż. Manu Riche, Patrick Marnham
Belgia, Holandia, Irlandia 2012 / 77’
napisy: polskie i angielskie

Niskiego, do głębi pesymistycznego głosu narratora Wężowego tańca nie powstydziłby się sam Werner Herzog. Ten specyficzny dokument nie bawi się w wyważone osądy – temperaturą przekazu dorównuje filmom Michaela Moore’a. W opowieści o broni, która zniewoliła ludzkość, autorzy odważnie eksperymentują z perspektywą: w trzech odsłonach spoglądamy na dokonania najtęższych umysłów ścisłych pierwszej połowy XX wieku przez pryzmat globalnych konsekwencji Projektu Manhattan. Nauka, która zabija duchowość – przestrzegają twórcy – zniszczy nie tylko wroga, ale wszystkie mające z nią styczność społeczności. Prowadząc nas przez pustkowia Meksyku, kopalnie Kongo i gruzowiska Japonii, powołując się na swoisty "efekt motyla", filmowcy pokazują mocarstwowość jako epidemię o dramatycznych konsekwencjach.

Opracowanie: Piotr Szcześniak

Manu Riche

Dokumentalista, urodzony w 1964 roku w Belgii. Jeden z twórców słynnego magazynu Strip-Tease, produkowanego przez telewizyjną stację RTBF. W latach 90. pracował nad kilkoma filmami niezależnymi. W 2003 roku badał granicę między faktem i fikcją w dwóch dokumentach o wielkich postaciach historii Belgii: Króla Baudouina I i Georges’a Simenona. Pomysłodawca, producent i reżyser serii telewizyjnej Hoge Bomen, portretującej formalnych i nieformalnych władców Belgii przełomu XX i XXI wieku.

Wybrana filmografia:

1991 Les aventures de la famille De Becker (doc., short)

1999 Welcome to My World (doc.)

2005 Steve Stevaert, de politicus (doc.)

2009 Tempo of a Restless Soul (co-dir., doc.)

2010 Can a Man Change the City (co-dir., doc.)

2012 Wężowy taniec / Snake Dance (co-dir., doc.)

Patrick Marnham

Urodził się w 1943 roku. Angielski dziennikarz, biograf, autor książek podróżniczych. Znany głównie dzięki biografiom, które poświęcił tak różnym postaciom, jak Diego Rivera, Georges Simenon, Jean Moulin czy Mary Wesley. Jako dziennikarz publikował m.in. w pismach „The Times”, „Daily Telegraph”, „Guardian” i „The Observer”. Wężowy taniec jest jego reżyserskim debiutem. Jego książki zdobyły wiele nagród, w tym Thomas Cook Travel Book Award oraz Marsh Biography Award.

Filmografia:

2012 Wężowy taniec / Snake Dance (co-dir., doc.)

Opracowanie: Piotr Szcześniak

Twórcy

reżyseria Manu Riche, Patrick Marnham
scenariusz Manu Riche, Patrick Marnham
zdjęcia Renaat Lambeets, Ross McDonnell
montaż Michèle Hubinon
muzyka Jun Kanno
dźwięk Luc Cuveele, Paul Heymans
obsada Patrick Marnham
producent Manu Riche, Geneviève de Bauw
produkcja Riche, Riche & Riche BVBA, IDTV Docs, Soho Moon Pictures, Thank You & Good Night Productions, RYVA Films
właściciel praw Ananda Films
język angielski, francuski
barwa kolor