English

Pokój 237

Rodney Ascher
Room 237
USA 2012 / 102’

Błyskotliwa i kabalistycznie precyzyjna analiza Lśnienia Stanleya Kubricka, filmu uznanego za arcydzieło kina grozy, a zarazem jeden z najbardziej tajemniczych i intrygujących obrazów w historii kina. Spekulacji dotyczących ukrytych znaczeń horroru Kubricka są dziesiątki. Od niewinnych interpretacji mówiących o tym, że film był metaforyczną opowieścią o Holokauście lub zagładzie amerykańskich Indian, przez spiskowe teorie głoszące, że w Lśnieniu Kubrick demaskuje lądowanie Appola 11 na Księżycu jako rządową mistyfikację, po zupełnie fantastyczne hipotezy o podprogowym, erotycznym zaprogramowaniu filmu. Rodney Ascher, reżyser Pokoju 237, organizuje ten ekstrawagancki labirynt piętrzących się spekulacji w formę podzielonego na dziewięć rozdziałów wykładu. Ilustruje go przy pomocy zwalniania i zapętlania fragmentów, powiększania kadrów, diagramów rysowanych na podstawie trajektorii rowerka, architektonicznych rekonstrukcji wnętrz – sprawiając, że początkowy uśmiech cynika spełza nam z twarzy i zaczynamy dostrzegać drugie, trzecie i dziewiąte dno Lśnienia. Przy napisach końcowych jesteśmy już nawróconymi wyznawcami geniuszu Kubricka.

Rodney Ascher

Kalifornijski reżyser, nakręcił niezliczoną ilość krótkometrażówek zacierających granice między filmowymi gatunkami, realizował wideoklipy i reklamy. Jego filmy pokazywane były w San Francisco Museum of Modern Art, The George Eastman House, a także pod brooklińskim mostem. Pokój 237 miał premierę w Sundance, gdzie stał się festiwalowym przebojem.

Wybrana filmografia

1997 Alfred (short)

2001 Triumph of Victory (short)

2007 The Very Funny Show (TV series)

2008 Visions of Terror (video, short)

2009 Dog Days (short)

2010 The S from Hell (short, doc.)

2010 The Lonely Death of the Giggler (short)

2012 Pokój 237 / Room 237 (doc.)

Twórcy

reżyseria Rodney Ascher
scenariusz Rodney Ascher
zdjęcia Rodney Ascher
muzyka William Hutson, Jonathan Snipes
dźwięk Ian Herzon
obsada Buffy Visick
producent Tim Kirk
właściciel praw Film Sales Corp.
język angielski
barwa kolor