English

Zespół punka

Jukka Kärkkäinen, Jani-Petteri Passi
The Punk Syndrome / Kovasikajuttu
Finlandia 2012 / 85’

Pertti Kurikan Nimipäivät, czyli Imieniny Pertti Kurikana, to ostatnia, prawdziwa punkowa kapela, wykrzykująca swoją wściekłość i bunt przeciwko światu, społeczeństwu i pedikiurzystkom, przy akompaniamencie źle zagranej muzyki. Gwałtowny, często wulgarny opór wobec systemu i rzucanie w establishment werbalnym mięsem to filary anarchistycznej estetyki, od 30 lat powielane przez niezliczone punkowe i postpunkowe zespoły, od Manilii po Kijów. Jednak tym, co różni Imieniny Perrti Kurikana od innych zespołów, jest zespół Downa, którym obciążeni są wszyscy muzycy. Reżyserzy Zespołu punka z wielkim wyczuciem poruszają się po grząskim terenie niepełnosprawności: bez fałszywego współczucia i protekcjonalnej wyższości rysują portrety muzyków. Mimo tego, że w filmie mamy rejestrację codziennego życia zespołu i jego występów, to, co najciekawsze, wyłania się spoza kadrów. A mianowicie: naładowane politycznie pytanie, kto i na jakiej podstawie definiuje pojęcie normalności oraz komu taka etykietka przysługuje, a komu nie.

nagrody

Visions du Réel, Festival International de Cinéma 2012 – Special Prize for the Most Innovative Feature Film

Jukka Kärkkäinen

Jukka Kärkkäinen od 2003 kręci filmy dokumentalne. Poza tym pracuje też na budowie. Jest założycielem Mouka Filmi Production Company.

Wybrana filmografia

2000 Kukka – Hot Light (short)

2008 Matkalla vanhuuteen / Tomorrow was Yesterday (doc.)

2009 Fiński pokój / Kansakunnan olohuone / The Living Room of the Nation (doc.)

2012 Zespół punka / Kovasikajuttu / The Punk Syndrome (co-dir., doc.)

Jani-Petteri Passi

Jani-Petteri Passi od 2000 roku pracuje jako operator, scenarzysta i reżyser.

Wybrana filmografia

2007 Pelastajat (co-dir., TV series)

2012 Zespół punka / Kovasikajuttu / The Punk Syndrome (co-dir., doc.)

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Twórcy

reżyseria Jukka Kärkkäinen, Jani-Petteri Passi
scenariusz Sami Jahnukainen, Jukka Kärkkäinen, Jani-Petteri Passi
zdjęcia Jani-Petteri Passi
montaż Riitta Poikselkä
dźwięk Antti Haikonen
obsada Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle, Aira Välitalo, Sirkka Leikola
producent Sami Jahnukainen
produkcja Auto Images, Film i Skåne, Indie Film as, Mouka Filmi Oy, Yleisradio
właściciel praw Autlook Films
źródło kopii Finnish Film Institute
język fiński
barwa kolor