English

Love Story

Florian Habicht
Nowa Zelandia, USA 2011 / 92’

Jak wyreżyserować komedię romantyczną bez budżetu i zagrać w niej główną rolę? Artysta i reżyser, Florian Habicht, spotyka w Nowym Jorku piękną nieznajomą, która niesie kawałek tortu. Masha w mgnieniu oka staje się obiektem jego fascynacji, muzą i aktorką. Przez następne kilkadziesiąt minut oglądamy historię ich romansu oraz autoironiczną próbę udokumentowania tej meandrującej znajomości, w której możemy tylko spekulować, co jest prawdą, a co filmową fikcją. Love Story jest zarówno tytułową historią miłosną, jak i filmem o kręceniu filmu: rozpisanym na sceny autorskim komentarzem reżysera, który na ekranie obnaża się nie tylko fizycznie i emocjonalnie, ale również intelektualnie. Habicht analizuje w duchu Woody’ego Allena swoje artystyczne decyzje i kolejne kroki. W twórczej pasji nie jest jednak osamotniony, jego stałymi konsultantami są jego sąsiedzi oraz barwni nieznajomi, mieszkańcy i błąkający się po Nowym Jorku turyści. A mentorem – ojciec, przez Skype’a udzielający mu rad na temat tego, jak wyprodukować hit, który porwie miliony. Improwizowany, hybrydowy romans, zacierający granicę między gatunkami, relację między reżyserem a aktorką przenoszący w warunki ekstremalne.

nagrody

New Zealand Film and Television Awards 2011 – Best Feature Film, Best Editor, Best Director

Florian Habicht

Reżyser i artysta sztuk wizualnych. Urodził się w 1975 roku w Berlinie, ale dorastał w Nowej Zelandii. Po ukończeniu Elam School of Fine Arts w Auckland nakręcił jedne z najoryginalniejszych nowozelandzkich filmów ostatniej dekady: Woodenhead – musical inspirowany bajką braci Grimm, obsypany nagrodami Kaikohe Demolition oraz zawieszone między fikcją a prawdą eksperymenty, takie jak: Rubbings From a Live Man czy Land of the Long White Cloud.

Filmografia

2000 Liebestraume

2003 Woodenhead

2004 Kaikohe Demolition (doc.)

2008 Rubbings from a Live Man (doc.)

2009 Land of the Long White Cloud (doc.)

2011 Love Story

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Twórcy

reżyseria Florian Habicht
scenariusz Florian Habicht, Peter O’Donoghue
zdjęcia Maria Ines Manchego
montaż Peter O’Donoghue
muzyka Georges Delereu, Nino Rota, Ennio Morricone, Marc Chesterman, Killer Ray, Lalo Schiffrin
dźwięk Marc Chesterman
obsada Masha Yakovenko, Florian Habicht, Frank Habicht
produkcja Pictures For Anna
właściciel praw Pictures For Anna
język angielski, niemiecki
barwa kolor