English

Jutro

Andrei Gryazev
Tomorrow / Zavtra
Rosja 2012 / 90’

Jak zabrać się za wywrócenie samochodu policyjnego? Czy należy go wolno rozhuśtać, czy raczej podważyć z boku? Artyści z anarchistycznej rosyjskiej grupy Voina musieli rozwiązać ten problem w jednym ze swoich spektakularnych miejskich performance’ów. Prowokacja i dywersja są w rękach bojówkarzy z Voiny całkiem skuteczną bronią w walce z autorytarnym, skorumpowanym systemem politycznym. O grupie jest głośno zarówno w Rosji, jak i w międzynarodowym obiegu artystycznym (współtworzyli z Arturem Żmijewskim tegoroczne berlińskie Biennale). Jednak nie wolno zapomnieć, że Voina funkcjonuje na ulicy, poza bezpiecznym terenem sztuki, i ich partyzanckie, bezpośrednie działania zakończyły się dla członków kolektywu wyrokami, więzieniem i listami gończymi. Dokument Andrieja Griazewa, który przez kilka miesięcy prowadził wideokronikę Voiny, nagrywając ich życie artystyczne i codzienne, jest fenomenalnym zapisem determinacji ludzi walczących z opresją władzy i otwarcie ignorujących materialny wymiar egzystencji.

Andrei Gryazev

Urodził się w Moskwie w 1982 roku. Początkowo studiował montaż na Narodowym Uniwersytecie Telewizyjnym w Moskwie, z czasem zajął się reżyserią i scenopisarstwem pod auspicjami Andrieja Gierasimowa i Andrieja Dobrowolskiego. Jutro jest jego pełnometrażowym debiutem; wcześniej kręcił krótkie i średnie metraże.

Filmografia

2008 Street-Cleaner SP (doc., short)

2009 Lednikoviy Period / Ice Age (short)

2009 Sanya i vorobey / Sanya and Sparrow (doc, med.)

2010 Den Shakhtera / Miner’s Day (doc., med.)

2012 Jutro / Zavtra / Tomorrow (doc.)

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj

Twórcy

reżyseria Andrei Gryazev
scenariusz Andrei Gryazev
zdjęcia Andrei Gryazev
montaż Andrei Gryazev
dźwięk Aleksandr Dudarev
obsada Oleg Vorotnikov, Natalia Sokol, Leonid Nikolaev, Kasper Vorotnikov
producent Andrei Gryazev
produkcja Andrei Gryazev
właściciel praw Rise And Shine Worls Sales UG
język rosyjski
barwa kolor