English
zaloguj / zarejestruj

Stan oblężenia

Vincent Ward
A State of Siege
Nowa Zelandia 1978 / 52’

Po śmierci matki Malfred Signal postanawia osiedlić się na północy i cieszyć się samotnością, wynajmuje więc oddalony od reszty świata domek nad morzem. Wszystko wydaje się przebiegać zgodnie z planem, dopóki pewnej wietrznej nocy spokoju kobiety nie przerywa łomotanie do drzwi. Napięcie narasta, kiedy bohaterka dociera do telefonu i dzwoni na policję. Potem, ponieważ nadal jest zdenerwowana, dzwoni również do sąsiada. Beznamiętnym, płaskim głosem zaczyna mu opowiadać o swoim życiu, o nudnym i banalnym zajęciu nauczycielki plastyki. Podczas gdy bohaterka snuje swoją opowieść, okazuje się, że telefon przez cały czas był odłączony.

Celluloid Dreams. A Century of Film in New Zealand

Vincent Ward urodził się w 1956 roku w Greytown. Jego matka była pochodzącą z Hamburga Żydówką, która uciekła z nazistowskich Niemiec do Palestyny, jego ojciec pochodził z Nowej Zelandii. Początkowo interesował się teatrem, potem zajął się również sztukami plastycznymi i filmem - zarówno fabularnym jak i dokumentalnym. Uczył się w Ilam School of Art w Christchurch, a potem w Fine Arts School w Cantenbury, skąd został wydalony w 1978 roku. Osiedlił się w rezerwacie Te Urewera, aby tam zrealizować In Spring One Plants Alone, które dokończył dopiero w 1980 roku. Dwa lata wcześniej zrealizował A State of Siege na podstawie powieści Janet Frame, a w 1984 roku - swój pełnometrażowy debiut, Dojrzewanie, który był pierwszym nowozelandzkim filmem pokazywanym na festiwalu w Cannes. Cztery lata później zrobił film Nawigator: odyseja średniowieczna, który również został zaprezentowany w Cannes. W 1998 roku Ward wyreżyserował Mapę ludzkiego serca z 34-milionowym budżetem (Nawigator został zrealizowany za jedyne 2 miliony). Napisał scenariusz do trzeciej części Obcego, a w tym samym czasie pracował nad własnym reżyserskim projektem - Między piekłem a niebem. W 2003 roku był producentem wykonawczym filmu Edwarda Zwicka - Ostatni samuraj. Dwa lata później wyreżyserował River Queen. Jego ostatnim jak do tej pory reżyserskim projektem jest zrealizowany w tym roku dokument Rain of the Children.

Filmografia:

1978 A State of Siege (śr.m. / mid.)

1980 In Spring One Plants Alone (śr.m. / mid.)

1984 Dojrzewanie / Vigil

1988 Nawigator: odyseja średniowieczna / The Navigator: A Medieval Odyssey

1992 Mapa ludzkiego serca / Map of the Human Heart

1998 Między piekłem a niebem / What Dreams May Come

2005 River Queen

2008 Rain of the Children

Artykuły o filmie

Oficjalna strona