English
zaloguj / zarejestruj

Demonlover

Olivier Assayas
Francja 2002 / 129’
Ścieżki uczuć Czysta

Demonlover wraz z Irmą Vep i Boarding Gate tworzy trylogię o kulturze cyfrowej, późnym kapitalizmie i globalizacji. Opowieść o potężnej ponadnarodowej korporacji produkującej japońskie pornograficzne mangi nieustannie kluczy, gubi tropy, zaciera granice między rzeczywistością i fantazją. Wciągająca intryga gmatwa się coraz bardziej, a perwersyjna gra, jaką prowadzi z widzami reżyser, polega na nieustannym podważaniu naszego zaufania do tego, na co patrzymy. Assayas buduje swój film na opozycji widzialne-ukryte, interesuje go ekonomia obrazu i jego obieg rynkowy. Demonlover jest więc także krytycznym spojrzeniem na mechanizmy rządzące światem kina. Fragmentaryczny, zwodniczy, a zarazem gęsty wizualnie film uświadamia, że nie mamy żadnej władzy nad obrazami. Nad nami ma ją ten, kto kieruje naszym spojrzeniem. Macki korporacji rozciągają się od Paryża, przez Tokio, po Teksas. Assayasa interesuje proces, w którym brak granic geograficznych i finansowych – ale też moralnych – sprawia, że nawet najwytrawniejszy gracz może niespodziewanie stać się tylko pionkiem. Pełna niepokoju aura Demonlovera to zasługa muzyki Sonic Youth, która powstawała równolegle z filmem.

Małgorzata Sadowska

nagrody

Camerimage 2002 - Brązowa Żaba; MFF w Sitges 2002 - Nagroda Krytyków im. José Luisa Guarnera, najlepsza muzyka

Olivier Assayas

Urodzony w 1955 roku w Paryżu. Syn scenarzysty filmowego Jacques’a Remy’ego (właśc. Raymond Assayas). Pierwsze kroki w branży stawiał jako nastolatek, współpracując z ojcem. Niedługo później zaczął realizować pierwsze krótkie metraże. Równolegle rozwijał karierę krytyka filmowego, współpracując ze słynnym „Cahiers du Cinema”. W 1986 roku zrealizował swój pełnometrażowy debiut Bezład. Od tego czasu nakręcił kilkanaście filmów, które zapewniły mu pozycję jednego z najważniejszych autorów kina europejskiego. Do najgłośniejszych tytułów w jego dorobku należą Irma Vep, Po maju (nagroda za scenariusz na festiwalu w Wenecji) i Sils Maria.

Wybrana filmografia

1986 Bezład / Désordre / Disorder

1989 Zimowe dziecko / L’enfant de l’hiver / Winter’s Child

1991 Paryż się budzi / Paris s’éveille / Paris Awakens

1993 Nowe życie / Une nouvelle vie / A New Life

1994 Zimna woda / L’eau froide / Cold Water

1996 Irma Vep

1998 Koniec sierpnia, początek września / Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Czysta / Clean

2007 Przejście / Boarding Gate

2008 Pewnego lata / L’heure d’été / Summer Hours

2010 Carlos (TV series)

2012 Po maju / Après mai / Something in the Air

2014 Sils Maria / Clouds of Sils Maria 

2016 Personal Shopper

2018 Doubles vies / Non-Fiction

Twórcy

reżyseria Olivier Assayas
scenariusz Olivier Assayas
zdjęcia Denis Lenoir
montaż Luc Barnier
muzyka Jim O'Rourke, Sonic Youth
obsada Connie Nielsen, Gina Gershon, Chloë Sevigny, Charles Berling
producent Jean Coulon, Claude Davy, Xavier Giannoli
produkcja Citizen Films, Cofimage, Elizabeth Films, Forensic Films, Group Dataciné, La Sofica Gimages 2
właściciel praw MK2
język francuski, angielski, japoński
barwa kolor