en

9 palców

9 Fingers / 9 doigts
reż. F.J. Ossang
Francja, Portugalia 2017 / 99’
napisy: polskie i angielskie

Świat jest pełen króliczych nor. Czasem jeden nieostrożny krok może sprawić, że wpakujemy się w jakąś szaloną intrygę. Oto doskonały przykład: pewien zbłąkany przystojniak przypadkiem spotyka ledwie żywego nieszczęśnika, od którego dostaje w prezencie plik banknotów. Chwilę później jest ścigany przez gangsterów, aby niebawem zostać ich wspólnikiem i razem z nimi wyruszyć w długi rejs przepełniony aurą grozy i dekadencji. Tak bywa. Życie potrafi być naprawdę zaskakujące. Ostentacyjnie ekscentryczna, oprawiona w eleganckie czarno-białe zdjęcia najnowsza propozycja F.J. Ossanga (Dharma Guns, 11. NH) stanowi swego rodzaju poetycki pastisz kina noir, w którym pobrzmiewają echa francuskiego neobaroku. Somnambuliczny rytm i absurdalnie górnolotne dialogi przypadły do gustu jury festiwalu w Locarno, gdzie Ossang dostał nagrodę dla najlepszego reżysera. 

Opracowanie: Piotr Mirski

F.J. Ossang

Urodził się w 1956 roku jako Jacques Plougeaut. Francuski reżyser, pisarz, poeta i muzyk. Studiował prawo i filozofię. Ma też za sobą naukę w szkole filmowej La Fémis. Jego reżyserski debiut L'Affaire des divisions Morituri miał premierę na festiwalu w Cannes. Za krótkometrażówkę Silêncio został uhonorowany prestiżową Nagrodą Jeana Vigo. Podczas poprzednich edycji Nowych Horyzontów można było zobaczyć jego Dharma Guns i Skarb wyspy suk.

Wybrana filmografia:

1985 L'Affaire des divisions Morituri / The Case of the Morituri Divisions

1990 Skarb wyspy suk / Le trésor des îles chiennes / Treasure of the Bitch Islands

1997 Docteur Chance / Doctor Chance

2007 Silêncio / Silence (short)

2010 Dharma Guns

2017 9 palców / 9 doigts / 9 Fingers

Twórcy

reżyseria F.J. Ossang
scenariusz F.J. Ossang
zdjęcia Simon Roca
montaż Walter Mauriot
muzyka Jack Belsen, MKB Fraction Provisoire
obsada Paul Hamy, Damien Bonnard, Pascal Greggory, Gaspard Ulliel
producent Sébastien Haguenauer, Bruce Satarenko, Luís Urbano
produkcja OSS/100 Films & Documents, 10:15! Productions, O Som e a Fúria
język francuski
barwa cz.-b.