English
zaloguj / zarejestruj

Fuocoammare. Ogień na morzu

Gianfranco Rosi
Fuocoammare
Włochy, Francja 2016 / 108’

Gianfranco Rosi udaje się z kamerą na Lampedusę. Położona 100 kilometrów od wybrzeży Afryki wyspa stała się jednym z największych symboli kryzysu migracyjnego w Europie. Świadomy tego reżyser nie stara się jednak epatować szokującymi obrazami rodem z tabloidów. Rosi stawia na cierpliwą obserwację codziennego życia mieszkańców wyspy. Niektórzy z nich w ogóle nie zauważają rozgrywającego się na ich oczach dramatu. Inni – jak na przykład doktor Pietro Bartolo – poświęcają ratowaniu uchodźców każdą wolną chwilę. Fuocoammare... to hołd dla dyskretnego heroizmu takich postaci. Jednocześnie film Rosiego stanowi mistrzowski przykład użycia warsztatu dokumentalisty. Podobnie jak we wcześniejszej Rzymskiej aureoli, włoski reżyser umiejętnie posługuje się kontrastem, buduje subtelne metafory i potrafi dostrzec głębię w sytuacjach z pozoru pozbawionych znaczenia. Atuty te znalazły uznanie w oczach jury festiwalu w Berlinie, które przyznało Fuocoammare... zasłużonego Złotego Niedźwiedzia.

Piotr Czerkawski

nagrody

Berlin IFF 2016 – Golden Bear, Amnesty International Film Prize, Prize of the Ecumenical Jury

Gianfranco Rosi

Jeden z najbardziej utytułowanych współczesnych twórców filmów dokumentalnych. Urodził się w 1964 roku w Asmarze w Erytrei. W wieku 13 lat – z powodu napięć związanych z wojną domową – został ewakuowany do Europy. Mieszkał w Rzymie i w Stambule. W wieku 20 lat wyemigrował do Nowego Jorku i ukończył tamtejszą szkołę filmową. W 1993 roku zadebiutował filmem Boatman, który był pokazywany m.in. na festiwalu Sundance. Zrealizowana w 2013 roku Rzymska aureola okazała się pierwszym w historii filmem dokumentalnym, który triumfował na festiwalu w Wenecji.





Filmografia

1993 Boatman (short)

2008 Below Sea Level

2012 Pokój 164: Spowiedź mordercy / El Sicario, Room 164

2013 Rzymska aureola / Sacro GRA

2016 Fuocoammare. Ogień na morzu / Fuocoammare / Fire at Sea

Twórcy

reżyseria Gianfranco Rosi
scenariusz Gianfranco Rosi, Carla Cattani
zdjęcia Gianfranco Rosi
montaż Jacopo Quadri
dźwięk Stefano Grosso
obsada Samuele Pucillo, Pietro Bartolo, Samuele Caruana
producent Donatella Palermo, Gianfranco Rosi
produkcja Stemal Entertainment, 21 Unofilm, Cinecittà Luce, Rai Cinema, Les Films d'Ici, Arte France Cinéma
polski dystrybutor Aurora Films
język włoski, angielski
barwa kolor