English
zaloguj / zarejestruj

Requiem dla wraku

Janis Rafa
Requiem to a Shipwreck
Grecja, Holandia 2015 / 11’
film dokumentalny

Leżący na greckim wybrzeżu wrak statku nie tylko jest niszczejącym obiektem, ale także symbolem, którego znaczenie można rozpatrywać na różnych poziomach.  To zarazem element krajobrazu, ale też pomnik historii. Jemu to niespodziewanie oddaje cześć pojawiająca się w Requiem Philharmonic Orchestra of the Municipality Mandras-Eidillias.

Patryk Tomiczek

Janis Rafa

Urodzona w 1984 roku w Grecji. Pracę i mieszkanie dzieli pomiędzy Amsterdam i Ateny. W styczniu 2015 roku w Amsterdamie pokazała swoją pierwszą indywidualną wystawę. Wcześniej brała udział w międzynarodowych wystawach.m.in. Manifesta 8 oraz w Salonikach. 


Wybrana filmografia


2009 2755 miles (short)

2010 Dad Where Are You (short)

2013 Three Firewells

2014 Grave Diggers (short)

2015 Requiem dla wraku / Requiem to a Shipwreck (short)

Twórcy

reżyseria Janis Rafa
scenariusz Janis Rafa
zdjęcia Thodoros Mihopoulos
montaż Janis Rafa
muzyka Giuseppe Verdi, Philharmonic Orchestra of the Municipality Mandras-Eidillias
producent Janis Rafa
produkcja Popov Film
właściciel praw Janis Rafa


język angielski
barwa cz.-b.