English

Felix in Exile

William Kentridge
Republika Południowej Afryki  1994 / 9’

„Felix in Exileto film zrealizowany tuż przed pierwszymi, demokratycznymi wyborami w Republice Południowej Afryki. Utwór ten zadaje pytanie o to, jak będą zapamiętani ludzie, którzy przeszli trudną drogę, walcząc o nowy system społeczny – twierdzi William Kentridge. Obraz pamięci w jego animacji jest jednak niewyraźny, rozmazany jak kontury postaci rysowane węglem na kartce papieru. Atmosfera jest chłodna niczym sinoniebieska barwa wypełniająca po brzegi wszystkie kadry. Krew czarna, odgłosy świata przyciszone. Felix pisze w pustym pokoju, kartki fruną przez półotwarte okno, za którym niemal niczego nie ma. Świat ukrył się w oczach Nandi, kobiety zamkniętej w ramach lustra. Czy dzięki niej Felix zetrze ze swojego świata pierwszą warstwę farby i zobaczy, jak wygląda rzeczywistość?

Pokaz filmu Williama Kentridge'a jest zapowiedzią przyszłorocznej retrospektywy twórcy.

William Kentridge

Urodził się w 1955 roku w Republice Południowej Afryki. Studiował nauki polityczne i wiedzę o Afryce – kierunki, które wyraźnie wpłynęły na jego twórczość artystyczną. Obok animacji jedną z głównych ról odgrywa w niej performance. Kentridge utworzył własną grupę teatralną, studiował sztukę mimiczną w Paryżu, a między 1982 a 1984 rokiem był dyrektorem artystycznym pracującym dla telewizji i kina. Poprzez swoje charakterystyczne, szkicowane węglem rysunki i animacje oraz występy sceniczne, artysta buduje liryczne narracje, w których skrywa się komentarz na temat politycznych opresji obywateli Afryki Południowej i przemysłowej eksploatacji terenów naturalnych. W 1989 roku Kentridge zaczął realizować filmy animowane, fotografując wprawione w ruch sekwencje własnych szkiców. Zacierające się linie rysunków budują metaforę selektywnej pamięci. Poprzez różne rodzaje mediów artysta konstruuje moralne alegorie, porusza wątki dotyczące miłości i zdrady, opresji oraz przemocy, kontrastuje śmierć z odrodzeniem.

Wybrana filmografia

1989 Johannesburg: 2nd Greatest City After Paris (short, anim.)

1991 Sobriety, Obesity & Growing Old (short, anim.)

1994 Felix in Exile (short, anim.)

1996 History of the Main Complaint (short, anim.)

1998 Weighing and Wanting (short, anim.)

2003 Tide Table (short, anim.)

Twórcy

reżyseria William Kentridge
scenariusz William Kentridge
zdjęcia William Kentridge
montaż Angus Gibson
muzyka Phillip Miller, Motsumi Makhene
dźwięk Wilbert Schübel
animacja William Kentridge
opracowanie plastycznie William Kentridge
producent William Kentridge
właściciel praw William Kentridge
język bez dialogów
barwa kolor i cz.-b.