English

Mariusz Wilczyński - Moje kino w służbie

74’

O sole mio

Polska 1994 / 3’

Klip do utworu wykonywanego przez Sylwestra Kosteckiego, artystę operowego, oraz Włodzimierza Kiniorskiego, znakomitego kompozytora i multiinstrumentalistę związanego ze sceną jazzową, rockową i etniczną.

reżyseria: Mariusz Wilczyński, Robert Baliński
scenariusz: Mariusz Wilczyński, Robert Baliński
zdjęcia: Mariusz Wilczyński, Robert Baliński
montaż: Mariusz Wilczyński, Robert Baliński
animacja: Mariusz Wilczyński, Robert Baliński
opracowanie plastycznie: Mariusz Wilczyński, Robert Baliński
produkcja: Telewizja Polska – Program 2
właściciel praw: TVP 2
język: polski

Robert Baliński

Urodził się w 1963 roku. Ukończył Wydział Operatorski PWSFTviT w Łodzi. Operator, realizator filmów dokumentalnych, licznych teledysków (m.in. dla T-Love, Józefa Skrzeka, Tadeusza Nalepy, Sylwestra Kosteckiego i Siniora Kiniora, Urszuli Dudziak, Mathiasa Raima, Magdy Femme, Marka Błaszczyka) i koncertów.

Wybrana filmografia

1993 Droga do Delf (doc.)

1993 Józef Skrzek – Rak (doc., short)

1994 O sole mio (co-dir., short)

1994 Tadeusz Nalepa – Panna (doc.)

1994 Sylwester Kostecki – Lew (doc.)

1995 Urszula Dudziak – Waga (doc.)

1996 Graffiti (doc.)

1997 Techno (doc.)

1996 Angelo Pistoletto (doc.)

2001 Jak się to wszystko kręci (co-dir., doc.)

Sprawiedliwość

Justice
Polska 1996 / 5’

Teledysk do utworu zespołu Jorgosa Skoliasa i grupy Tie Break. Formacja powstała w 1977 roku z inicjatywy gitarzysty Janusza „Yaniny” Iwańskiego i basisty Krzysztofa Majchrzaka. Istnieją – koncertując od czasu do czasu – do chwili obecnej. Przez Tie Break przewinęło się wielu znakomitych muzyków jazzowych i rockowych, m.in. Tomasz Stańko, Stanisław Sojka, Andrzej Urny, Włodzimierz Kiniorski, Antoni „Ziut” Gralak, Marcin i Mateusz Pospieszalscy.

reżyseria: Mariusz Wilczyński
scenariusz: Mariusz Wilczyński
zdjęcia: Tomasz Michałowski
montaż: Maciej Skwierawski
muzyka: Tie Break
animacja: Mariusz Wilczyński
opracowanie plastycznie: Mariusz Wilczyński
produkcja: Telewizja Polska – Program 1
właściciel praw: TVP 1
język: polski

Allegro ma non troppo

Polska 1998 / 3’

Teledysk do piosenki Stanisława Sojki opartej na pięknym wierszu Wisławy Szymborskiej Allegro ma non troppo. Feeria zaskakujących pomysłów, kolaż różnorodnych technik animacyjnych. Jesteś piękne – mówię życiu – // bujniej już nie można było, // bardziej żabio i słowiczo, bardziej mrówczo i nasiennie. // Staram się mu przypodobać, // przypochlebić, patrzeć w oczy. // Zawsze pierwsza mu się kłaniam // z pokornym wyrazem twarzy – pisze poetka.

reżyseria: Mariusz Wilczyński
scenariusz: Mariusz Wilczyński
zdjęcia: Tomasz Michałowski
montaż: Adam Bortnowski
muzyka: Stanisław Sojka
animacja: Mariusz Wilczyński
opracowanie plastycznie: Mariusz Wilczyński
produkcja: Pomaton EMI
właściciel praw: Pomaton EMI
język: polski

Nienawidzę

I Hate
Polska 1999 / 4’

Klip do piosenki Nienawidzę Agnieszki Chylińskiej i zespołu O.N.A., będącej przeróbką utworu grupy Laibach. Nienawidzę, kiedy zawsze mówisz tak // Nienawidzę twoich mokrych o mnie snów // Nienawidzę, kiedy mówisz, że mnie znasz // Nienawidzę, gdy próbujesz żyć jak ja – śpiewa polska wokalistka.

reżyseria: Mariusz Wilczyński
scenariusz: Mariusz Wilczyński
zdjęcia: Tomasz Michałowski
montaż: Adam Bortnowski
muzyka: Laibach, O.N.A.
animacja: Mariusz Wilczyński
opracowanie plastycznie: Mariusz Wilczyński
produkcja: Sony Music
właściciel praw: Sony Music
język: polski

Księgoklipy

Bookclips
Polska 1995–1999 / 11’

Wybór dziesięciu z około dwustu księgoklipów, czyli etiud animowano-performerskich przekładających na język wizualny treść najciekawszych nowości literackich (m.in. autorstwa Herberta, Hassa, Wencla, Holuba, Mrożka i Świetlickiego). Były one prezentowane co tydzień w TVP 1 w programie Goniec Kulturalny.

reżyseria: Mariusz Wilczyński
scenariusz: Mariusz Wilczyński
zdjęcia: Mariusz Wilczyński
animacja: Mariusz Wilczyński
opracowanie plastycznie: Mariusz Wilczyński
produkcja: Telewizja Polska – Program 1
właściciel praw: TVP 1
język: polski

Kołysanki

Lullabies
Polska 1997–1998 / 12’

Wybór pięciu z szesnastu animowanych kołysanek w wykonaniu pieśniarek ludowych oraz Justyny Steczkowskiej, Stanisława Sojki i Jorgosa Skoliasa.

reżyseria: Mariusz Wilczyński
scenariusz: Mariusz Wilczyński
zdjęcia: Mariusz Wilczyński
montaż: Adam Bortnowski
animacja: Mariusz Wilczyński
opracowanie plastycznie: Mariusz Wilczyński
produkcja: Telewizja Polska – Program 2
właściciel praw: TVP 2
język: polski

Wilkołaki

Werewolves
Polska 2003–2005 / 8’

Wybór dziesięciu animowanych etiud przekładających na język wizualny treść najciekawszych nowości literackich. Prezentowane były one w TVP 2 w programie Beaty Tyszkiewicz Lubię czytać.

reżyseria: Mariusz Wilczyński
scenariusz: Mariusz Wilczyński
zdjęcia: Mariusz Wilczyński
montaż: Krzysztof Szcześniak
animacja: Mariusz Wilczyński
opracowanie plastycznie: Mariusz Wilczyński
produkcja: Telewizja Polska – Program 2
właściciel praw: TVP 2
język: polski

The Best of TVP Kultura

Polska 2005–2010 / 28’

Najlepsze fragmenty z autorskiej oprawy plastycznej kulturalnego kanału Telewizji Polskiej – TVP Kultura.

reżyseria: Mariusz Wilczyński
scenariusz: Mariusz Wilczyński
zdjęcia: Mariusz Wilczyński
montaż: Krzysztof Szcześniak
muzyka: Franek Kozłowski, Mariusz Wilczyński
animacja: Mariusz Wilczyński
opracowanie plastycznie: Mariusz Wilczyński
obsada: Marta Lipińska, Krzysztof Kowalewski (dubbing)
produkcja: Telewizja Polska – TVP Kultura
właściciel praw: TVP Kultura
język: polski

Mariusz Wilczyński

Scenarzysta, autor opracowania plastycznego i reżyser filmów rysunkowych, teledysków, krótkich form telewizyjnych. Malarz, rysownik, scenograf, aktor, pedagog. Podejmuje także działania artystyczne łączące różnorodne dziedziny sztuki (performance’y muzyczno-plastyczno-filmowe). Urodził się 29 kwietnia 1960 roku w Łodzi. Absolwent Wydziału Malarstwa i Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi (1986), gdzie kształcił się w pracowni malarstwa prof. Stanisława Fijałkowskiego oraz w pracowni drzeworytu prof. Andrzeja Mariana Bartczaka. Laureat wielu nagród. Swoje prace wystawiał w Polsce (16 wystaw indywidualnych), a także w Amsterdamie, Brugii, Budapeszcie, Chicago, Londynie, Madrycie, Oslo, Sofii, Wakayamie i Jokohamie. Uprawia autorskie kino animowane, a także – mającą również autorski charakter – tzw. animację użytkową.

Wybrana filmografia

1998 Czasy przeszły / Times Have Passed (short)

1999 Szop, szop, szop, Szopę… / Chop, Chop, Chop, Chopin… (short)

2000 Mojej Mamie i sobie / For My Mother and Me (short)

2000 Wśród nocnej ciszy / In the Stillness of the Night (short)

2004 Niestety / Unfortunately (short)

2007 Kizi Mizi (short)

 

videoclips

1994 O sole mio (co-dir.)

1996 Sprawiedliwość / Justice

1997–1998 Kołysanki / Lullabys

1998 Allegro ma non troppo

1999 From the Green Hill

1999 Nienawidzę / I Hate

2002 Śmierć na pięć / Death to Five

 

TV

1995–1999 Księgoklipy (etiudy animowane, TVP 1, program Goniec Kulturalny) / Bookclips (animated etudes, TVP 1, a programme Cultural Messenger)

2003–2005 Wilkołaki (etiudy animowane, TVP 2, program Lubię czytać) / Werewolves (animated etudes, TVP 2, a programme I Like Reading)

2005–2010 TVP Kultura (oprawa plastyczna kanału TVP Kultura) / TVP Culture (artistic design of the channel TVP Culture)

Opracowanie: Jerzy Armata