program

« poprzedni następny » lista

Taklub

Trap
reż. Brillante Mendoza / Filipiny 2015 / 97’
napisy: polskie i angielskie
Zwiastun filmu
Ale Kino+

Seanse

brak seansów

Obsada

Nora Aunor, Julio Diaz, Aaron Rivera, Rome Mallari, Shine Santos, Lou Veloso

nagrody

Cannes IFF 2015 – Prize of the Ecumenical Jury, Special Mention

Opis filmu

W zrujnowanym przez potężny tajfun Haiyan filipińskim Taclobanie – niegdyś zwyczajnym mieście – ludzie wciąż egzystują w prowizorycznych warunkach. Bebeth udaje się do ośrodka z bazą DNA, by uzyskać potwierdzenie, że troje z jej dzieci to ofiary żywiołu. Opłakujący żonę Larry szuka pocieszenia, uczestnicząc w religijnych obrzędach na ulicach Taclobanu. Erwin wraz z bratem robi wszystko, by śmierć rodziców ukryć przed młodszą siostrą. Ci, którzy cudem wyszli cało z kataklizmu, starają się normalnie żyć, choć okoliczności są ekstremalne. Trzeba odbudować domostwa oraz zapewnić sobie i ocalałym bliskim znośne warunki do życia. Pogoda nadal jest niepewna. Każdy mocniejszy podmuch wiatru czy wzburzone morze mogą zwiastować kolejne zagrożenie dla Taclobanu. Taklub kręcony był w miejscu tragedii, a zawodowym aktorom towarzyszyli prawdziwi mieszkańcy tej okolicy. Mendoza obserwuje ich z wrażliwością. Reżyser tym filmem chciał oddać hołd ofiarom oraz tym, którzy przetrwali i wciąż walczą.

Opracowanie: Katarzyna Wolanin

Brillante Mendoza

Urodził się w 1960 roku na Filipinach. Jego filmowy debiut Masahista w 2005 roku otrzymał Złotego Lamparta na MFF w Locarno. Jest też laureatem nagród na festiwalach w Berlinie, Cannes czy Wenecji. Od lat w wielu swoich filmach fabularnych i dokumentalnych skupia się na najbardziej marginalizowanych grupach społecznych na Filipinach. Reżyser szczyci się tym, że jego filmy są wyświetlane w szkołach w jego ojczyźnie. W 2005 roku założył niezależną firmę producencką Center Stage Productions.

Wybrana filmografia

2005 Masahista / The Masseur

2007 Foster Child

2009 Kinatay / Butchered

2009 Babcia / Lola / Grandmother

2012 Pozdrowienia z raju / Captive

2012 Druga żona / Thy Womb / Sinapupunan

Twórcy

reżyseria: Brillante Mendoza
scenariusz: Mary Honeylyn, Joy Alipio
zdjęcia: Odyssey «Odie» Flores
montaż: Kats Serraon
dźwięk: Addiss Tabong, Andrew Milallos
obsada: Nora Aunor, Julio Diaz, Aaron Rivera, Rome Mallari, Shine Santos, Lou Veloso
producent: Loreto «Larry» F. Castillo
produkcja: Center Stage Productions
właściciel praw: Films Distribution
język: filipiński, tagalski
barwa: kolor
do góry
pełna wersja strony