en

Tutaj

Here There / Tu tamo
reż. Alexander Stewart
Chorwacja, USA 2015 / 5’
film animowany
napisy: polskie i angielskie

Prostota animacji Alexandra Stewarta może widzowi przypominać satyryczne kreskówki Piotra Dumały. Jednak na tym kończą się podobieństwa. Stewarta, który swój film stworzył podczas kilkutygodniowego pobytu w Chorwacji, interesuje abstrakcja. Sięga po tę formę, by za jej pośrednictwem przekazać doświadczenia ze swojej podróży.

Opracowanie: Patryk Tomiczek

nagrody

Revue of Croatian Short Films 2016 - Special Mention

Alexander Stewart

Mieszka w Chicago. Jest absolwentem tamtejszej School of the Art Institute. Jego prace były pokazywane m.in. na festiwalu w Rotterdamie czy Slamdance. Aktualnie Alexander Stewart jest wykładowcą na Uniwersytecie DePaul.

Wybrana filmografia:

2005 Errata (short)
2009 Iceland Spar (short)
2010 100 Foot Ride (short)
2013 Crux Film (short, co-dir)
2015 Tutaj  / Tu tamo / Here There (short)

Twórcy

reżyseria Alexander Stewart
scenariusz Alexander Stewart
montaż Alexander Stewart
dźwięk Alexander Stewart
animacja Alexander Stewart, Darco Masnec
producent Vanja Andrijevic
produkcja Bonobo Studio
właściciel praw Bonobo Studio
język no dialogue
barwa cz.-b.