en

Zrywa się wiatr

The Wind Rises / Kaze tachinu
reż. Hayao Miyazaki
Japonia 2013 / 126’
napisy: polskie i angielskie

Najnowsza animowana produkcja spod szyldu studia Ghibli zabiera widzów w podniebne przestworza. Hayao Miyazaki, wielki miłośnik aeronautyki, kolejny raz przedstawia fascynujący świat ogromnych latających maszyn, które stały się nieodzownym elementem jego filmów. Zrywa się wiatr opowiada historię Jiro Horikoshiego – projektanta i konstruktora samolotów wykorzystywanych podczas drugiej wojny światowej. Bardziej powściągliwe łączenie fantazji i rzeczywistości sugeruje zmianę w twórczości reżysera. Eksplozje wyobraźni, tak charakterystyczne dla światów Miyazakiego, w znacznym stopniu zostały tu zastąpione surowymi obrazami codzienności, które przywołują na myśl dzieła jego przyjaciela Isao Takahaty. Reżyser, osadzając opowieść w Japonii lat 20. i 30., nie ucieka od trudnych tematów związanych z historią kraju. Jedno z pierwszych pytań, które zadaje widzom, brzmi: czy Horikoshi to człowiek budujący broń, czy pasjonat chcący stworzyć coś pięknego?

Sławomir Wasiński

Hayao Miyazaki

Japoński reżyser, animator i mangaka urodzony w Tokio w 1941 roku. Krótko po ukończeniu ekonomii i nauk politycznych na Uniwersytecie Gakushuin został zatrudniany jako animator. Wtedy też spotkał Isao Takahatę, z którym w 1985 roku założył studio Ghibli. Jego twórczość jest rozpoznawana i ceniona na całym świecie, o czym świadczy m.in. Oscar za animację Spirited Away: W krainie bogów (2001). Jeśli wierzyć słowom reżysera, Zrywa się wiatr jest jego ostatnim filmem.

Filmografia:

1984 Nausicaä z Doliny Wiatru / Kaze no tani no Naushika / Nausicaä of the Valley of the Wind

1988 Mój sąsiad Totoro / Tonari no Totoro / My Neighbor Totoro

1997 Księżniczka Mononoke / Mononoke-hime / Princess Mononoke

2004 Ruchomy zamek Hauru / Hauru no ugoku shiro / Howl's Moving Castle

2008 Ponyo / Gake no ue no Ponyo / Ponyo on the Cliff by the Sea

Twórcy

reżyseria Hayao Miyazaki
scenariusz Hayao Miyazaki
zdjęcia Atsushi Okui
montaż Takeshi Seyama
muzyka Joe Hisaishi
producent Toshio Suzuki
produkcja Studio Ghibli
polski dystrybutor Monolith Films
język japoński
barwa kolor