en

Mary Is Happy, Mary Is Happy

reż. Nawapol Thamrongrattanarit
Tajlandia 2013 / 127’
napisy: polskie i angielskie

Czy jesteśmy świadkami narodzin nowego gatunku – komedii twitterowej? Podstawą scenariusza drugiego filmu twórcy słynnego 36 jest pozbawiony jakiejkolwiek ingerencji, skopiowany słowo w słowo zestaw 410 twittów przypadkowo wylosowanej internautki (teenager@marylony). Reżyser ilustruje je historią Mary, uczennicy ostatniej klasy żeńskiej szkoły średniej, zwariowanej nastolatki, którą targają młodzieńcze uczucia. Dziewczyna razem z wierną przyjaciółką Suri przygotowuje klasową księgę roku ze zdjęciami wszystkich uczennic, zakochuje się w tajemniczym M., przeżywa twórcze uniesienia, poznaje smutek utraty. Zarówno absurdalne poczucie humoru, jak i charakterystyczną melancholię Thamrongrattanarit uzyskuje, zestawiając ze sobą tekst i obraz – twitty pojawiają się w kadrze (zawsze dwa na minutę). Akcja filmu niemal nie wychodzi poza szkolne zabudowania i stację nieczynnej kolejki, a zdjęcia przywodzą na myśl estetykę Instagramu. To kino dowcipne, lekkie jak piórko i pełne emocji.

Agnieszka Szeffel

nagrody

Thailand National Film Association Awards 2014 - Best Supporting Actress, Best Actress, Best Editing, Best Cinematography

Nawapol Thamrongrattanarit

Urodził się w 1984 roku w Tajlandii. Absolwent filologii chińskiej na Chulalongkorn University w Bangkoku, reżyser samouk specjalizujący się w krótkich metrażach, krytyk filmowy, scenarzysta, współzałożyciel Third Class Citizen – kolektywu filmowych aktywistów. Brał udział w Berlinale Talent Campus. Jego pełnometrażowy debiut 36 był pokazywany w konkursie głównym MFF w Rotterdamie. Mary Is Happy, Mary Is Happy jest jego drugim filmem pełnometrażowym.

Wybrana filmografia:

2006 Bangkok Tanks (short doc.)

2007 ou Have to Wait, Anyway (short)

2010 Cherie Is Korean-Thai (short)

2012 36

2013 Mary Is Happy, Mary Is Happy

Twórcy

reżyseria Nawapol Thamrongrattanarit
scenariusz Nawapol Thamrongrattanarit
zdjęcia Pairach Khumwan
montaż Chonlasit Upanigkit
muzyka Somsiri Sangkaew
dźwięk Akaritchalerm Kalayanamitr
obsada Patcha Poonpiriya, Chonnikan Netjui
producent Aditya Assarat
produkcja Pop Pictures Co. Ltd.
właściciel praw Mosquito Films Distribution
nagrody Thailand National Film Association Awards 2014 - Best Supporting Actress, Best Actress, Best Editing, Best Cinematography
język tajski
barwa kolor