en

Piękna młodość

Beautiful Youth / Hermosa juventud
reż. Jaime Rosales
Hiszpania, Francja 2014 / 103’
napisy: polskie i angielskie

Hiszpański reżyser Jaime Rosales (Samotność, 7. NH) w swoim najnowszym dziele porusza temat bliski tysiącom młodych ludzi, którzy tak jak bohaterowie stojący u progu dorosłości muszą mierzyć się z następstwami kryzysu gospodarczego. Carlos i Natalia to para atrakcyjnych, niewykształconych dwudziestoparolatków. On za marną pensję pracuje na budowie, ona – wciąż na utrzymaniu matki – nie widzi dla siebie perspektyw na rynku pracy. W końcu oboje skuszeni łatwymi pieniędzmi decydują się na występ w amatorskim porno. Kiedy po jakimś czasie okazuje się, że Natalia jest w ciąży, świat powoli zaczyna zamykać przed nimi swoje podwoje. Rosales portretuje dzisiejszą młodzież w sposób ascetyczny, surowy formalnie. Wyłamuje się tylko dwukrotnie, stosując interesujące zabiegi – montuje galerie zdjęć i wiadomości z serwisów społecznościowych, które zarchiwizowane stają się kolejną, współczesną formą dokumentowania naszego życia.

Adam Horowski

nagrody

Cannes IFF 2014 - Prize of the Ecumenical Jury (Special Mention)

Jaime Rosales

Urodził się w 1970 roku w Barcelonie. Trzy lata spędził na Kubie, gdzie podjął naukę w Międzynarodowej Szkole Filmowej i Telewizyjnej w San Antonio de los Baños. Następnie przeniósł się do Australijskiej Szkoły Radia, Filmu i Telewizji w Sydney. W 2003 roku na MFF w Cannes otrzymał nagrodę FIPRESCI za swój pełnometrażowy debiut Godziny dnia. Inspiruje się twórczością Roberta Bressona oraz Yasujirō Ozu.

Wybrana filmografia:

1998 Yo tuve un cerdo llamado Rubiel (short)

2003 Godziny dnia / Las horas del día / The Hours of the Day

2007 Samotność / La soledad / Solitary Fragments

2008 Kula w łeb / Tiro en la cabeza / Bullet in the Head

2012 Sueño y silencio / Dream and Silence

Twórcy

reżyseria Jaime Rosales
scenariusz Jaime Rosales, Enric Rufas
zdjęcia Pau Esteve Birba
montaż Lucía Casal
dźwięk Nicolás Tsabertidis
obsada Ingrid García-Jonsson, Carlos Rodríguez, Inma Nieto, Fernando Barona, Juanma Calderón, Patricia Mendy, Miguel Guardiola
producent Jaime Rosales, José María Morales, Jérôme Dopffer
produkcja Fresdeval Films, Wanda Vision, Les Productions Balthazar
właściciel praw Mantaraya
nagrody Cannes IFF 2014 - Prize of the Ecumenical Jury (Special Mention)
język hiszpański, niemiecki
barwa kolor