en

Zimowy sen

Winter Sleep / Kış Uykusu
reż. Nuri Bilge Ceylan
Turcja, Francja, Niemcy 2014 / 196’
napisy: polskie i angielskie

Biedny i bogaty. Bezsilny i uprzywilejowany. Kobieta i mężczyzna. Bezkresna przestrzeń i cztery ściany. Zimowy pejzaż tureckiej Kapadocji posłuży za scenerię zderzenia klas i systemów wartości, stając się milczącym, ale kluczowym bohaterem filmu. Z kolei zamknięta przestrzeń malowniczo położonego, rodzinnego hotelu okaże się ascetyczną sceną, na której będzie się rozwijać szekspirowski z ducha konflikt. Były aktor Aydin cierpi na twórczą niemoc i kwestionuje wartość swojej publicystyki, jego młodsza żona Nihal czuje się przytłoczona autorytarnością partnera i gotowa jest wybrać wolność. Choć nagrodzony Złotą Palmą, ponadtrzygodzinny film Ceylana rozwija się powoli, to nie nuży. Majestatyczne zdjęcia fascynują, miarowy rytm milcząco wciąga widza. Mimo świetnych dialogów najważniejsza i najbardziej wymowna w tym „śnie” jest właśnie cisza. Zimowy sen to psychologicznie pogłębiona, pełna kulminacji podróż przez ludzkie emocje.

Anna Tatarska

nagrody

Cannes IFF 2014 - Palme d'Or, FIPRESCI Prize

Nuri Bilge Ceylan

Urodzony w 1959 roku w Stambule. Najpierw studiował elektronikę, a karierę artystyczną zaczynał jako fotograf. Jego krótkometrażowy debiut Kokon miał premierę na MFF w Cannes w 1995 roku, a kolejne dwa filmy pokazano na Berlinale. Miasteczko, Majowa chandra, Uzak (wyróżniony w Cannes Wielką Nagrodą Jury oraz nagrodą aktorską) tworzą trylogię o prowincji i ucieczce od niej. W Klimatach, opowieści o kryzysie w związku, obsadził siebie i żonę. Rodzinny dramat o zdradzie, Trzy małpy, przyniósł mu nagrodę za reżyserię w Cannes. W 2011 roku na tym samym festiwalu jego następny film, Pewnego razu w Anatolii, zdobył Wielką Nagrodę Jury. Wyczekiwaną Złotą Palmę przyniósł mu w 2014 roku Zimowy sen.

Wybrana filmografia:

1999 Majowa chandra / Mayıs sıkıntısı / Clouds of May

2002 Uzak / Distant

2006 Klimaty / Iklimler / Climates

2008 Trzy małpy / Üç maymun / Three Monkeys

2011 Pewnego razu w Anatolii / Bir zamanlar Anadolu’da / Once Upon a Time in Anatolia

Twórcy

reżyseria Nuri Bilge Ceylan
scenariusz Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan
zdjęcia Gökhan Tiryaki
montaż Nuri Bilge Ceylan, Bora Goksingol
obsada Haluk Bilginer, Melisa Sozen, Demet Akbag, Ayberk Pekcan, Serhat Kilic, Nejat Isler, Tamer Levent, Nadir Saribacak, Mehmet Ali Nuroglu, Emirhan Doruktutan
producent Zeynep Ozbatur Atakan
produkcja Zeyno Films, Memento Films Production, Bredok Film Production
polski dystrybutor Film Point Group
nagrody Cannes IFF 2014 - Palme d'Or, FIPRESCI Prize
język turecki, angielski
barwa kolor