en

Deep Love

reż. Jan P. Matuszyński
Polska 2014 / 84’
napisy: angielskie

Naturalnym środowiskiem Janusza, głównego bohatera filmu Jana P. Matuszyńskiego, jest woda. Przed wylewem mężczyzna zajmował się m.in. nurkowaniem. To praca i przyjemność – zwykle mówił. Teraz już nic nie może powiedzieć. Co więcej, ograniczona sprawność ruchowa uniemożliwia mu zejście pod wodę. Jeśli w jego życiu ponownie ma zagościć radość, to tylko pod warunkiem, że znów założy na plecy butlę z tlenem i zanurzy się w morskiej głębinie. Mimo zakazów lekarzy Janusz decyduje się więc wrócić do ukochanego sportu. Dokumentalny Deep Love to podwójne zwycięstwo Jana P. Matuszyńskiego. Twórca nie tylko znalazł fantastyczną postać, która w pełni zasługuje na to, by poświęcić jej film, ale też odpowiednio dobrał środki, za pomocą których o Januszu opowiada. Jego dzieło wolne jest od łatwego sentymentalizmu, który charakteryzuje podobne produkcje. Wypełnia je witalność, wola walki i pęd do marzeń. Po projekcji tego filmu chce się żyć.

Artur Zaborski

nagrody

Cracow FF 2014 - Silver Hobby-Horse of Cracow; Moscow Intenational Film Festival - Silver George

Jan P. Matuszyński

Urodził się w 1984 roku. Reżyser filmów krótkometrażowych, teledysków i reklam. Absolwent reżyserii na Wydziale Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytety Śląskiego w Katowicach oraz kursu dokumentalnego w Wajda School w Warszawie. Jego filmy były wielokrotnie wyświetlane na festiwalach filmowych w Polsce oraz poza jej granicami.

Wybrana filmografia:

2007 Myjnia / The Carwash (short)

2008 Wiem, kto to zrobił / I Know Who Did It (short)

2009 Afterparty (short)

2011 Niebo / Heaven (doc.)

2012 Offline (short)

Twórcy

reżyseria Jan P. Matuszyński
scenariusz Jan P. Matuszyński
zdjęcia Kacper Fertacz
montaż Przemysław Chruścielewski
muzyka Atanas Valkov
producent Izabela Łopuch, Marta Łachacz, Anna Wydra
produkcja HBO Europe, Cor Leonis Production, Otter Films
właściciel praw New Europe Film Sales
nagrody Cracow FF 2014 - Silver Hobby-Horse of Cracow; Moscow Intenational Film Festival - Silver George
język polski
barwa kolor